Vollegrond

Nieuws

Bloemkool maakt eindspurt

Half oktober werd vastgesteld dat de rust op de meeste bloemkoolbedrijven was weergekeerd. De verwachting was dat de prijzen mogelijk zouden aantrekken, gezien het vooruitzicht van een voorlopig laag aanbod. Als we daar nu op terugkijken, blijkt dat aardig te kloppen.

Sinds half september is de prijs van bloemkool bekeken over vier veilingen - niet continu, maar wel geleidelijk aan - gestegen van een niveau van 20 à 25 cent voor de zessen naar de top van € 2,- tot € 2,20 half november. In de dagen erna is sprake van een soort van vrije val naar een prijs op de Belgische veilingen van 70 tot 75 cent, met op dinsdag 22 november een licht herstel. Op ZON fruit & vegetables gaat de prijsdaling wat langzamer naar 93 cent op deze dinsdag.

Flinke aanvoer

De prijsdaling gaat op alle drie de veilingen samen met een nog flinke aanvoer aan bloemkool in de afgelopen 1 à 2 weken. "Normaal eindigt het seizoen in de eerste 10 dagen van november, dit jaar is dat nog met zo'n 10 dagen verlengd. Alles wat er nog stond, is nu wel geoogst. Het seizoen zit er op, wat er nu nog staat is ook geen topkwaliteit meer. Het was een historisch seizoen en een goed seizoen", concludeert de woordvoerder van REO Veiling.

Franse bloemkool voor de klok

REO Veiling heeft vanaf 2017 voortaan ook Franse bloemkool in haar assortiment. Belgische en Franse bloemkool uit de regio St.-Omer zullen apart van elkaar voor de klok komen, meldt agf.nl. Het initiatief is afkomstig van West-Vlaamse en Noord-Franse bloemkooltelers. Zij zien voordelen in het verder bundelen van de aanvoer van bloemkool voor de klok, zeker omdat in Frankrijk dat systeem verloren dreigt te gaan. REO Veiling wil ook bij andere (glas)groenten steeds meer Franse producten aan de Franse markt kunnen aanbieden. "Ze zitten hier net over de grens en het past in het beleid van REO om steeds meer Frans product te kunnen leveren, gericht op de Franse markt", aldus de woordvoerder van REO.

Bloemkool in de supermarkt

Er is eenheid in de prijsvorming van bloemkool deze week. Bij zowel Albert Heijn als Jumbo, Plus en Jan Linders kost een bloemkool € 2,29. Albert Heijn heeft ook kleine bloemkool voor € 2,09 en bij Plus is er biologische bloemkool voor € 2,69.

Foto

  • Bloemkool maakt eindspurt

Of registreer je om te kunnen reageren.