Vollegrond

Nieuws

Prijs bouwland boven de 60.000 euro

De prijs van bouwland is in het afgelopen halfjaar vrij sterk opgelopen, met 7 procent tot 61.300 euro per hectare.

Daarmee is de prijs door de grens van 60.000 euro gebroken, waar is het laatste kwartaal van 2013 die grens net niet werd bereikt. Dat blijkt uit het kwartaalbericht agrarische grondmarkt van het Kadaster en het LEI.

Opvallend is dat de prijs voor grasland gemiddeld in die periode juist daalde met ruim 5 procent tot 49.400 euro per hectare. Door deze ontwikkelingen is het prijsverschil tussen bouw- en grasland in het tweede kwartaal van 2015 opgelopen tot 24 procent. Vanaf 2012 is bouwland op kwartaalbasis 10 tot 30 procent hoger geprijsd dan grasland.
De vraag naar grond voor bestemmingen buiten de landbouw is de laatste jaren laag. Landbouwbedrijven hebben echter behoefte aan grond voor schaalvergroting. De agrarische grondprijs wordt mede bepaald door hun betaalcapaciteit, die afhangt van het verdiende inkomen en de ontwikkeling van de reële rente.

In het Noorden en Oosten werd de meeste grond verhandeld. In het Zuiden liggen de prijzen gemiddeld het hoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.