Doorgaan naar artikel

NVM ziet hectareprijs kassen met 10% stijgen

Een goede vraag naar aantrekkelijke glastuinbouwbedrijven heeft de hectareprijs voor kassen in 2023 met circa 10% doen stijgen. Wel lijken die cijfers gebaseerd op weinig transacties.

Dat blijkt uit de cijfers van 2023 van makelaarsorganisatie NVM in het rapport ‘Vastgoedmarkt in beeld Agrarisch & Landelijk’. Het aanbod aantrekkelijke glastuinbouwbedrijven met uitbreidingsmogelijkheden en voorzieningen voor duurzame warmte en energie binnen een energiecluster zijn beperkt. Deze bedrijven zijn gewild en worden tegen een toenemende hectareprijs verkocht, schrijft NVM.

In een grafiek toont NVM een prijs per hectare van €550.000 in 2023. Dat was in 2022 € 500.000. Wel moet die stijging met de nodige voorzichtigheid worden behandeld, want deze is gebaseerd op slechts 25 transacties. Dit betekent dat als een zeer courant bedrijf door de buurman wordt gekocht, dit de cijfers beïnvloedt. Eenzelfde prijsstijging deed zich voor in 2022, na een stabiel jaar 2021 en daling in 2020.

Prijzen voor kassen stabiel of stijgend?

In hetzelfde rapport van NVM staat een interview met Dick van der Wel, makelaar bij bureau Vellekoop. Daarin zegt Van der Wel dat prijzen voor goede glastuinbouwbedrijven met voldoende omvang en duurzame energiemogelijkheden ‘zeker stabiel’ waren ten opzichte van 2022. Omdat weinig nieuwe kassen zijn gebouwd in de afgelopen jaren, verwacht van der Wel dat bestaande, moderne en duurzame bedrijven in de belangstelling zullen blijven. “We hebben al een aantal interessante opdrachten voor 2024, zowel in sierteelt als glasgroententeelt.” Desgevraagd wil hij liever geen toelichting geven op de NVM-cijfers. “Ik ken niet alle cijfers erachter natuurlijk.”  

Daan van Winden, directeur van makelaarskantoor Vollebregt Barten, wijst erop dat niet overal diezelfde prijsstijging voelbaar is. Groentebedrijven hebben doorgaans hun energievoorziening goed op orde en horen bij de bedrijven met de grootste grondprijsstijging.

Uit nadere informatie van NVM blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs van een glastuinbouw in 2023 circa € 2,4 miljoen bedraagt. De bedrijven hebben een gemiddelde grootte van 7 hectare. Dat ging wel gepaard met een gemiddeld hoge verkooptijd van 465 dagen. De spreiding van de verkochte bedrijven klopt wel met de concentratie van glastuinbouw in Nederland. Iets meer dan de helft van de verkochte bedrijven is gevestigd in Zuid-Holland (12), het gaat om 4 bedrijven in Brabant, 2 in Gelderland en Noord-Holland en 1 in Friesland.

Verkoopbaarheid van glastuinbouwbedrijven neemt toe

NVM-makelaars zijn over het geheel optimistisch over de verkoopbaarheid van glastuinbouwbedrijven, blijkt uit het rapport. “Ongeveer 60% van hen geeft aan dat de markt krapper is dan in 2022, wat bijdraagt aan de waardering van de verkoopbaarheid met een score van 7,5.“ Toch ligt niet elk type bedrijf even goed in de markt, schrijft NVM.

De verduurzamingseisen van de overheid hebben een duidelijke werking op de vastgoedmarkt in de glastuinbouw. Bedrijven die gelegen zijn in concentratiegebieden gaan makkelijker van de hand, omdat ze de kans bieden om energieclusters te vormen. Dit maakt het gemakkelijker om te voldoen aan de verduurzamingsdoelstellingen van de glastuinbouwsector. Daarentegen bieden solitair gelegen bedrijven deze mogelijkheid niet. Die worden daarom vaak moeilijker verkocht, schrijft NVM.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin