Vollegrond

Nieuws

Doperwten laat achter glas

De Nederlandse oogst van doperwten voor industriële verwerking is dit jaar later gestart dan andere jaren.

Volgen potgroentenfabrikant HAK in Giessen zijn de haar erwtendorsers deze week gestart met oogsten, dat is bijna een maand later dan gepland. In vergelijking met vorig jaar ligt het volume ook lager, mede door het koude voorjaar en de omslag naar heet weer in het laatste deel van juni. De afrijping is daardoor versneld, zich manifesterend in een fijne maatsortering.

Doperwtenteelt

Volgens HAK zijn er in Nederland circa driehonderd telers van doperwten met een jaarlijkse productie van 15.000 ton product op 2.500 hectare Van die hoeveelheid komt uiteindelijk de helft in pot of blik terecht. De teelt concentreert zich hoofdzakelijk in Zuidoost-Brabant, Noord-Limburg en Zeeland. De Nederlandse consument eet jaarlijks 5.600 ton doperwten uit pot of blik.

Of registreer je om te kunnen reageren.