Doorgaan naar artikel

Peulvruchtentelers geconfronteerd met prijsverlagingen

Telers van peulvruchten op Nederlandse bodem, verenigd in de producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland, zijn onlangs geconfronteerd met flinke prijsverlagingen van kidneybonen, bruine bonen en kapucijners. Het gaat om prijsverlagingen van 13 tot 24%.

De Eiwitboeren telen peulvruchten voor ‘de welbekende’ verwerkers, zoals ze het zelf omschrijven. De prijs voor kidneybonen is volgens de telers met 24% gedaald ten opzichte van 2023. Voor bruine bonen is dat 17% en voor kapucijners 13%. Volgens de telers verschuilen de afnemers zich achter de wereldwijd dalende graanprijs, maar dat vinden zij onterecht. Immers, een graankorrel is geen kidneyboon; het gaat om een andere afzetmarkt, andere voedingswaarden en een heel andere teeltwijze.

Bijdrage aan verduurzaming

Volgens de Eiwitboeren leveren plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem een essentiële bijdrage aan verduurzaming van ons landbouwsysteem. De teelt draagt bij aan een toename van de biodiversiteit, een beperking van de CO2 uitstoot en een reductie van stikstof. Uit onderzoek blijkt bovendien dat ook de consument waarde hecht aan een Nederlandse herkomst van peulvruchten uit oogpunt van duurzaamheid, het steunen van de Nederlandse boer en de bijdrage aan hun gezondheid.

Het bestuur van de Eiwitboeren van Nederland nodigt ketenpartijen en overheden uit om in gesprek te gaan over de toekomst van de teelt van vlinderbloemigen op Nederlandse bodem.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin