Vollegrond

Nieuws

Bloemkool heeft last van zwavelgebrek

Diverse plantingen bloemkool vertonen momenteel verschijnselen van zwavelgebrek. De reden is het weer dit voorjaar met vrij koude nachten. Er zit verschil tussen de rassen in de mate van gevoeligheid voor zwavelgebrek.

Zwavelgebrek uit zich bij bloemkool in geelverkleuring van het blad tussen de nerven en aan de bladranden. Tevens is het blad ribbelig en bros en is de groei geremd. De verschijnselen doen denken aan stikstofgebrek. Door het relatief koude voorjaar met vrij koude nachten uit zich zwavelgebrek op dit moment in diverse bloemkoolrassen op de zandgronden in Noord-Brabant en Limburg. In Noord-Holland is zwavelgebrek niet vastgesteld. Ook de droogte en weinig mineralisatie dragen bij aan het optreden van het gebrek.

De enige remedie is het gebruik van zwavelhoudende meststoffen, zoals patentkali, kieseriet, Entec, gips en de vloeibare bladmeststof Top Trace Zwavel. Als het gebrek zich uit is de inzet van die meststoffen echter meestal al te laat. Bloemkool heeft een behoefte van 80 kilo zwavel per hectare.

Verschillen tussen rassen

Op een bijeenkomst van bloemkooltelers op 3 juni, georganiseerd door ZON fruit & vegetables, bleek verder dat er tussen rassen verschil is in de mate van gevoeligheid. Op het betreffende perceel in het Limburgse Kronenberg bleken de rassen Easytop en Segovia gevoelig en de rassen SV5777 (Seminis), Prudentia, Cortes en Abeni niet of nauwelijks gevoelig.

Of registreer je om te kunnen reageren.