Vollegrond

Nieuws 2 reactieslaatste update:8 mei 2015

Eerste bloemkoolrondgang van het seizoen

Ruim 25 telers en toeleveranciers waren aanwezig op de bloemkoolrondgang van 2015 in de Streek (N-H.). Deze rondgang was de eerste in een reeks van rondgangen die de gezamenlijke zaadbedrijven in samenwerking met Vollegrondsgroente.net organiseren het komende seizoen.

Vanwege het frisse voorjaar is de oogst gemiddeld twee weken verlaat, maar de kwaliteit van de winterbloemkool is goed. De aanvoer is niet hoog, maar gaat door met redelijke regelmaat, waardoor de markt niet wordt overspoeld. Ook de komende twee weken worden geen grote hoeveelheden verwacht.

Mycosphearella

"Alle winterbloemkoolrassen hebben dit jaar goed tot zeer goed voldaan", aldus Joop Hof, field expert bij Sygenta. "Dat dit komt door de zachte winter mag duidelijk zijn. Wel is de aantasting van Mycosphearella gedurende de winterperiode een punt van aandacht, omdat de winterbloemkool moeite heeft zich hiervan te herstellen. Het is beter om de gewasresten van winterbloemkool niet onder te werken maar te klepelen, waardoor de sporen van de Mycosphearella opdrogen en geen schade meer kunnen toebrengen bij de volgende teelt.

Rassenlijst

Tijdens de rondgang werd de rassenlijst voor het komende seizoen doorgenomen, waarbij duidelijk werd dat het in de toekomst niet makkelijk zal zijn om een sluitende oogstperiode te garanderen. Hof: "De oorzaak hiervan is het wegvallen van een aantal winterbloemkoolrassen over de gehele vroege winterbloemkool-periode voor komend seizoen of de jaren kort daarop. Zaadbedrijven die nog winterbloemkoolrassen in hun portfolio hebben, zullen er alles aan doen om dit probleem zo klein mogelijk te houden."

Rassen die na komend seizoen niet meer leverbaar zijn en die als vervanger aangewezen kunnen worden:

 • Sidor - nog één seizoen leverbaar. Vervanger: Marcastle;
 • Marcastle - nog drie seizoenen leverbaar;
 • Marnick - niet meer leverbaar. Vervanger: Fleet;
 • Duriand - niet meer leverbaar. Vervanger: Aprista ( SGC6805);
 • Tancredo - niet meer leverbaar. Vervanger: Mayfair.

Alle andere niet genoemde winter bloemkoolrassen zijn voldoende leverbaar voor volgend seizoen.

Liza Bruggeling

Laatste reacties

 • D.J. van Pelt

  Het is Mycosphaerella en geen Mycosphearella. Foei vakblad!
  En wordt met Sygenta misschien Syngenta bedoeld?

 • J.L.W. Louwerse

  Fleet kan geen vervanger zijn van Marnick, Fleet is een van de vroegste soorten. terwijl Marnick na de Sidor komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.