Vollegrond

Nieuws

Murcia weet broccoliseizoen te rekken

Het seizoen in Murcia wordt jaarlijks langer. Het start begin oktober en eindigt in mei of begin juni. De broccoli kan aan het begin en het einde van het seizoen de strijd aan met de productie in andere landen als het gaat om kwaliteit.

Enkele jaren geleden lukte dat nog niet met de broccoli uit Murcia. Dat stelt David Franco, marketing director van Campo de Lorca uit Murcia. Murcia is de belangrijkste Spaanse teeltregio voor broccoli. Gebrek aan neerslag vormt al drie seizoenen op rij het grootste probleem.

Export vanuit Spanje profiteert

Het Spaanse exportseizoen voor broccoli ging begin oktober van start met de oogst in Albacete en Granada. In oktober was de kwaliteit goed en de Europese vraag naar broccoli hoog. De exportbestemmingen hadden nog wel lokale productie, maar over het algemeen van matige kwaliteit. Daarvan heeft de export van Spaanse broccoli geprofiteerd, aldus Fresh Plaza.

Moeilijke maand november

In november werd het weer in Spanje slechter, juist op het moment dat het seizoen in Murcia normaal gesproken op volle toeren komt met programma's voor supermarkten in de exportlanden. November kenmerkte zich door flink wat neerslag en hogere temperaturen dan normaal. Dat zorgde voor schermrot en Alternaria. Veel broccoli ging daarom naar de verwerkende industrie. Bovendien steeg de kwaliteit van de nog aanwezige broccoli in een aantal exportlanden, waardoor deze markten weer grotendeels zelfvoorzienend werden. Daardoor daalde de vraag naar Spaanse broccoli en ging de prijs onderuit.

Stijgende vraag door Kerstmis

Door de dalende temperaturen eind november werd de kwaliteit van de Spaanse broccoli weer beter en trokken de prijzen weer aan. Naar verwachting zal de vraag naar broccoli richting de kerstdagen toenemen. Daar zou Murcia van kunnen profiteren, want in Italië en Polen is het seizoen inmiddels tot een einde gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.