Vollegrond

Nieuws laatste update:23 jan 2015

Spruitkool kwakkelt met hoop op verbetering

Met zo’n 30 cent per kilo voor Klasse I spruiten was de prijsvorming voor spruiten vorige week niet best. Op 22 januari zakte de prijs voor A-spruiten zelfs naar 17 cent. Op ZON fruit & vegetables handhaafde de prijs voor A en B spruiten zich op een niveau van 33 tot 39 cent.

Aangezien de spruiten op veel percelen nu wat fijner worden geplukt, zakken de producties per hectare. De oorzaak van die lagere producties zit vooral in het wat moeizaam verlopen groeiseizoen, maar ook in de ijzige sneeuw die er op plaatsen is gevallen.
Daardoor zijn op een aantal percelen spruiten tegen de grond gegaan. Dat betekent of niet meer oogsten of extra werk om de spruitenstammen voor het plukken weer rechtop te zetten. Aangezien dat extra werk toch nog minder kosten met zich meebrengt dan onderploegen wordt in veel gevallen voor het eerste gekozen, maar dat gaat dan wel gepaard met lagere producties.

Voldoende aanvoer

Ondanks die lagere producties, blijft de prijsvorming achter. Het aanhoudende niet-winterse weer zal daar debet aan zijn, maar blijkbaar is er ook voldoende aanvoer, waardoor er aan de huidige vraag kan worden voldaan. De verwachting is wel dat de aanvoer in de komende week zal afnemen, waardoor de prijzen mogelijk toch nog zullen aantrekken. Zo wordt op Veiling REO voor de weken 6 tot en met 8 een aanvoer van 150.000 tot 200.000 kilo per week verwacht. Naar verwachting zal de aanvoer in week 9 zakken naar zo'n 100.000 kilo.

Lagere veilingomzet

Veiling REO haalde in 2014 overigens een omzet aan spruiten van 2,75 miljoen euro. In 2013 was dat 3,84 miljoen euro; dat is een daling van 28,5%. Die daling in omzet komt in zijn geheel voor rekening van een lagere middenprijs. In 2013 was die 96 cent per kilo, in 2014 kwam de middenprijs op 70 cent uit. Op REO wordt ruim 3,9 miljoen kilo spruitkool aangevoerd. Ten opzichte van 2013 werden er 1,7% minder spruiten aangevoerd in 2014.

Verwachting: minder aanvoer en licht stijgende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.