Vollegrond

Nieuws

Opmars ligwieders op zonnepanelen

Zelfrijdende ligwieders die de benodigde energie halen uit zonnepanelen komen in Nederland steeds vaker voor. In Nederland schijnt voldoende zon om de wieders te laten rijden als dat nodig is.

Andela Techniek & Innovaties uit Nagele en De Jong Machines uit Strijen toonden op de Biologische Velddag op 3 september hun ligwieders op zonnepanelen. Bij De Jong zitten de zonnepanelen in het dak boven de ligbedden. Ze staan in een hoek van 45 graden en zitten aan de voorkant en de achterkant van de machine. Het aantal is afhankelijk van de uitvoering. Bij Andela vormen de panelen als het ware een platdak boven de ligbedden.

Voor beide machines geldt dat het aantal ligbedden en de uitvoering naar de wensen van de teler en de eisen van het gewas aangepast kunnen worden. De bredere versies zijn links en rechts opklapbaar voor vervoer over de weg. De Andela kan zo aan de trekhaak worden gehangen. Bij De Jong zorgen twee motoren voor de aandrijving. De snelheid is traploos via een potmeter instelbaar tussen 0 en 4 kilometer per uur. Een slof zorgt ervoor dat de machine in de rij blijft. Er zijn meerdere soorten sloffen leverbaar.

Binnenkort komt er een exemplaar op rupsbanden. Een 8-rijer is bij De Jong te koop vanaf €15.000; een 2-rijer vanaf €10.000. De Jong heeft tevens een 2-rijer die op een aggregaat loopt. Bij Andela kost een 4-rijer op zonnepanelen circa €12.000. Andela heeft 1-wiel voor aangedreven versies, maar ook 2-wiel achter aangedreven versies. De spoorbreedte kan variëren van 1,5 tot 4,5 meter. Er lopen inmiddels veertig ligwieders van Andela.

Of registreer je om te kunnen reageren.