Doorgaan naar artikel

Jetten: zonnepanelen liever op fruit dan weiland

Het kabinet wil zonnepanelen in weilanden ontmoedigen, maar op constructies op fruit stimuleren.

Jetten wil verplichten dat zonnepanelen vooral boven nieuwe parkeerplaatsen komen. Verder moeten ze zo veel mogelijk op daken en gevels komen, en niet meer in weilanden.

Dat schrijft minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) donderdag aan de Tweede Kamer. Samen met minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) wil hij deze voorkeursvolgorde vanaf 1 juli 2024 wettelijk vastleggen. Jetten noemt zonnepanelen boven fruit één van de ‘innovatieve gamechangers’, waarvoor hij meer aandacht wil in zijn beleid. Dit najaar wil hij met andere overheden, netbeheerders, sectoren en maatschappelijke organisaties en burgers in overleg om extra opwekcapaciteit te ontwikkelen. Vanwege financiële en technische beperkingen kijkt hij daarbij met name naar slimme functiecombinaties.

Er is veel kritiek op zonneweides, omdat die veel ruimte innemen en door omwonenden vaak worden gezien als onaantrekkelijk. Daarom wordt steeds meer gezocht naar ‘functiecombinaties’. Wel ziet Jetten mogelijkheden om zonnepanelen te integreren in afrastering van landbouwgronden.

‘Dit remt energietransitie af’

Dat leidt direct tot felle kritiek van branchevereniging Holland Solar. Die vindt het voornemen van het kabinet te vaag en vreest dat ‘met dergelijke onduidelijkheden geen projecten kunnen worden gerealiseerd’.

In de toekomst zijn ook grootschalige zonneweides nodig om in de groeiende vraag naar elektriciteit te voorzien, zegt Holland Solar-directeur Wijnand van Hooff aan NU.nl. “Als de vraag naar duurzame elektriciteit inderdaad zo snel toeneemt, is zon op landbouwgrond keihard nodig om aan deze stijgende vraag te voldoen. Dit deel van de sector afbreken is dus geen goed idee en zal de energietransitie afremmen.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin