Vollegrond

Nieuws laatste update:22 jul 2013

Teler niet verantwoordelijk voor wiet tussen asperges

Een 54-jarige landbouwer uit het Brabantse Budel is vrijgesproken van de illegale teelt van hennep tussen de asperges.

Tegen hem was een gevangenisstraf van twee jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het openbaar ministerie stelde dat hij  in 2010 op verschillende locaties in totaal meer dan 20.000 hennepplanten zou hebben geteeld.

De man heeft altijd ontkend iets te hebben geweten van de illegale teelt. De zaak kwam aan het rollen via een informant van de politie.

De wiet werd aangetroffen op twee aspergepercelen van de teler zelf en op twee percelen van een andere eigenaar.  Zijn advocaat Theo Linssen stelde twee weken geleden dat de man vrijgesproken moest worden, omdat er geen enkel bewijs was dat hij weet had gehad van de illegale teelt. Het openbaar ministerie heeft zowel de financiële handel en wandel als de telefoongegevens van de verdachte nagetrokken en daarin geen bewijs kunnen vinden van betrokkenheid bij de teelt.

De rechtbank in Den Bosch zegt dat van de aspergeteler niet verwacht kon worden dat hij na de oogst nog regelmatig op de percelen ging controleren of er sprake was van illegale hennepteelt, nog los van het feit dat twee percelen helemaal niet van hem waren. Het openbaar ministerie moet het in beslag genomen geld, ruim 10.000 euro, aan de teler teruggeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.