Vollegrond

Nieuws

Meer productie en handel spinazie

Het Nederlandse areaal spinazie is in de vier jaar voor 2011 met 200 hectare gestegen naar ruim 1.500 hectare. Dat blijkt uit sectorstatistieken van het PT, waar 240 bedrijven genoteerd staan als spinazieproducent.

De gestegen productie gaat samen met meer handel in verse spinazie. Nederland exporteert meer verse spinazie, maar verwerkers in Nederland gebruiken ook relatief meer ingevoerde spinazie, blijkt uit diezelfde cijfers.  Dat aandeel steeg van 21 naar 31 procent.

De export van verse spinazie (incl. re-export) lag in 2007 op een niveau van 10,7 miljoen kilo om te stijgen naar ruim 20 miljoen kilo in 2011. In dat jaar ging vrijwel alle verse spinazie naar België (ruim 50% van het totaal) en Duitsland (45%). Gezien de bestemming wordt die verse spinazie veelal nog verwerkt. Toch is spinazie ook een versproduct. Circa 40 procent van de ondervraagde Nederlandse consumenten zegt spinazie vers te kopen. In Duitsland is dat 25 procent. Gebruik van spinazie in wokgerechten lijkt in opkomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.