Vollegrond

Nieuws 888 bekeken

Nieuwe methode vindt zelfs één schadelijk aaltje

Eén schadelijk aaltje vinden in een massa van duizenden andere aaltjes: dat is mogelijk met DNA-onderzoek van BLGG AgroXpertus. Voor het eerst biedt BLGG AgroXpertus onderzoekspakketten aan die volledig gebruik maken van DNA-techniek.

Met het nieuwe pakket worden de twintig meest relevante vrijlevende aaltjes in één onderzoek opgespoord. Voor elk aaltje is een specifieke DNA-test ontwikkeld die het DNA van het aaltje een groot aantal keer kopieert. De gevonden hoeveelheid DNA wordt teruggerekend naar het oorspronkelijke aantal aaltjes in het monster. “Deze techniek is zeer betrouwbaar”, stelt Natasja Poot, productmanager Bodemgezondheid bij BLGG AgroXpertus. “Met name voor beheersing van aaltjes die al bij lage aantallen schade veroorzaken, is de hoge betrouwbaarheid van DNA-techniek belangrijk.”

Voordelen DNA-techniek
Naast het feit dat één schadelijk aaltje te vinden is in een massa van duizenden andere aaltjes, zijn er nog meer voordelen van de DNA-techniek ten opzichte van microscopisch onderzoek. Natasja Poot: “De analyse wordt niet beïnvloed door de leeftijd en het geslacht van de aaltjes. Een ander voordeel is dat deze DNA-analyse het totale monsterextract analyseert.” De DNA-analyse wordt alleen uitgevoerd op levende aaltjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.