Vollegrond

Foto & video 2 reacties

Weidevogels nestelen tussen de spruiten

Kievieten zijn weidevogels, daar is geen speld tussen te krijgen. Hoewel? Bij Leo, Ab en Kasper Kleijwegt in Blaaksedijk in de Hoekse Waard zijn de vogels ook tussen de spruiten te vinden, inclusief nesten, eieren en jongen.

Foto

 • Kievieten die in de Hoekse Waard terecht komen, hebben qua grasland weinig mogelijkheden, want gras is er amper te vinden. Bouwland ligt er des te meer. “Daar nemen ze blijkbaar ook genoegen mee”, constateert Leo Kleijwegt tot zijn plezier. Het betekent wel dat je een beetje voorzichtig moet zijn met de grond- en gewasbewerkingen, want echt duidelijk zijn de open en bloot liggende nesten niet te zien. - Foto's: Leo Kleijwegt

  Kievieten die in de Hoekse Waard terecht komen, hebben qua grasland weinig mogelijkheden, want gras is er amper te vinden. Bouwland ligt er des te meer. “Daar nemen ze blijkbaar ook genoegen mee”, constateert Leo Kleijwegt tot zijn plezier. Het betekent wel dat je een beetje voorzichtig moet zijn met de grond- en gewasbewerkingen, want echt duidelijk zijn de open en bloot liggende nesten niet te zien. - Foto's: Leo Kleijwegt

 • Bij ontdekking zijn de nesten zijn direct gemarkeerd met een stokje, om te weten waar extra aandacht vereist is.

  Bij ontdekking zijn de nesten zijn direct gemarkeerd met een stokje, om te weten waar extra aandacht vereist is.

 • Bij het planten of zaaien legden de telers een nest even een stukje verder weg. De vogels houden ook bij wat er gebeurde. “Kwam er een trekker aan, dan gingen pa en ma altijd een blokje om", zegt Kleijwegt.

  Bij het planten of zaaien legden de telers een nest even een stukje verder weg. De vogels houden ook bij wat er gebeurde. “Kwam er een trekker aan, dan gingen pa en ma altijd een blokje om", zegt Kleijwegt.

 • Legde ze het nest terug, dan kwamen de vogels ook snel terug.

  Legde ze het nest terug, dan kwamen de vogels ook snel terug.

 • Tijdens het schoffelen of eggen wer het werktuig even opgetild tot voorbij het nest.

  Tijdens het schoffelen of eggen wer het werktuig even opgetild tot voorbij het nest.

 • In totaal zijn in de voorbije weken 7 nesten met legsels gevonden. “Dat is het hoogste aantal wat we ooit hebben aangetroffen”, aldus Kleijwegt, “en in alle gevallen zijn er ook jongen uitgekomen. Nieuw leven in de brouwerij, ik vind het fantastisch.”

  In totaal zijn in de voorbije weken 7 nesten met legsels gevonden. “Dat is het hoogste aantal wat we ooit hebben aangetroffen”, aldus Kleijwegt, “en in alle gevallen zijn er ook jongen uitgekomen. Nieuw leven in de brouwerij, ik vind het fantastisch.”

Laatste reacties

 • j Berkvens

  Fam. Kleijwegt , dank en respect voor Uw handelen.

 • Marinus Bos

  Goed bezig, mannen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.