Doorgaan naar artikel

Markt: Winterbloemkool vroeg rijp en netjes betaald

De zachte winter heeft gezorgd voor een vroege start van de oogst van winterbloemkool. Er is uitzicht op een relatief lange aanvoerperiode. Met € 1,10 voor de zessen en € 0,80 voor de achten is sprake van een nette prijs.

In Noord-Holland kon de eerste winterbloemkool zo’n 10 dagen geleden worden gesneden, van een ras als Amor. Die was eind vorig week weg, nu zijn rassen als Redoutable en Marcastle in beeld. De kwaliteit van de bloemkool is goed, in het begin soms met wat losgroei. Volgens Bejo-adviseur Ronald Hand wijkt de genoemde start van de oogst in Noord-Nederland nauwelijks af van het gemiddelde (vorig voorjaar was wel laat door late vorst).

Vroeg bloemkool snijden

In Zeeland konden telers dit voorjaar vroeg beginnen met snijden. Teler Rien Dieleman heeft een bedrijf in de buurt van Middelburg op Walcheren. Hij sneed op 22 maart de eerste kool (ras Paciano, Bejo). Dat is 14 dagen eerder dan gemiddeld. Rond 1 maart was bij hem het ras Amor oogstrijp. Het huidige door hem te oogsten ras is Fredor. “De winter is hier buitengewoon zacht geweest. Hier en daar is sprake van Mycospaerella, voor de rest is de kool kerngezond. We snijden makkelijk 80% weg.”

Lang seizoen winterbloemkool snijden

Volgens Dieleman dragen omstandigheden tot nu toe vooralsnog bij aan een langgerekt oogstseizoen voor winterbloemkool. “Vroege rassen komen onder invloed van zacht weer wat makkelijker naar voren met hun oogstdatum, latere rassen houden zich juist beter aan hun groeidagen. Dat werkt een gelijkmatiger verdeling van de aanvoer in de hand, dat is goed voor de prijs.” Nederlandse winterbloemkool is voor de binnenmarkt, of wordt afgezet via de Belgische veilingen.

Uitbreiding areaal winterbloemkool

Het afnemende gevaar voor uitvriezen heeft er volgens Niels Botman van Syngenta voor gezorgd dat het areaal winterbloemkool in Noord-Holland met enkele tientallen hectares is uitgebreid. Die groei zit volgens hem bij enkele broccolitelers voor wie het de vroege teelt een mooie aanvulling is. Botman schat het Nederlands areaal winterbloemkool op 450 tot 500 hectare.

Prognose: aanhoudend goede prijs.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin