Vollegrond

Achtergrond

Markt: Kostprijs spruitkool bezorgt telers chagrijn

De telersprijs voor B-spruiten komt niet boven 45 cent per kilo uit, met de prijs voor de A-sortering gaat het nog moeizamer. Een belangrijke reden zijn de ruime producties, zonder al te veel kwaliteitsproblemen.

Het is zeker niet zo dat de markt overloopt van de spruiten, maar de huidige producties kunnen de vraag goed bijhouden. Van tekorten is dan ook zeker geen sprake. De kwaliteit is nog heel behoorlijk; er komt wat grauw op, maar dat is niet zo vreemd voor januari. Van kwaliteitsvermindering door ongunstig weer is amper sprake.

Extra vraag uit Verenigd Koninkrijk ontbreekt

Anders dan in veel andere jaren is de afwezigheid van extra vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk. Net als in Nederland was de productie daar aanvankelijk wat moeizaam, waarna deze in de loop van december aantrok. Dat had niet direct een effect op de vraag van reguliere Britse klanten, maar wel op de extra vraag naar spruiten in de aanloop naar kerst. Vanwege de goede eigen productie was er geen noodzaak voor extra inkoop op het continent. Ook nu nog is de Britse productie voldoende om aan de eigen binnenlandse vraag af te dekken.

In België is de industrie niet al te happig geweest met inkopen. Er staat nog een ruim areaal spruitkool. Dat geeft niet direct veel fysieke last voor de Nederlandse markt, maar het is zeker niet gunstig voor de marktstemming.

Handel op voorsprong, chagrijn onder telers

In Nederland zijn voorlopig nog voldoende spruiten voorhanden. Dat zet de handel op een voorsprong en zorgt voor het nodige chagrijn onder telers. “Elk jaar denk je weer: schouders eronder en doorgaan”, zegt een teler. “Maar als je dan de afrekening ziet na een week waarin het lijkt dat de vraag vlot is, is dat niet goed voor je motivatie. Dan hebben we het nog niet over oplopende kosten en de moeite die het kost om adequaat personeel op de plukker te krijgen.”

Spruitkool in het winkelschap

In het supermarktschap van Jumbo kost spruitkool € 1,58 per kilo, bij Albert Heijn € 2,18 per kilo en bij Plus € 1,09 per kilo. Voor geschoonde spruiten is er minder prijsverschil. Prijzen variëren van € 5,93 tot € 5,97 per kilo.

Prognose: prijshoudend bij gelijkblijvende weersomstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.