Doorgaan naar artikel

Markt: Ruim aanbod houdt rabarberprijs laag

Rabarber bracht gisteren op veiling ZON tot 46 cent per kilo op, vandaag tot 59 cent. Die prijsvorming is matig, in de hand gewerkt door groeikrachtig weer.

Mei en juni zijn doorgaans niet de maanden waarin voor rabarber de hoogste prijzen gerealiseerd worden. Reden is het ruime aanbod. Dit voorjaar komt daar bij dat de groei lang stil heeft gestaan: onder invloed van het huidige groeizame weer maakt het gewas een inhaalslag, met ruime producties.

Uitzondering

Deze ontwikkeling geldt eigenlijk voor alle buitengewassen. Hoe anders was het een jaar geleden, toen bijna iedereen vanwege corona thuis opgesloten was. Rabarber op het menu bleek erg populair, resulterend in kiloprijzen van € 1,80 tot € 2,20. Dat was bijzonder, omdat de vraag naar industrierabarber, vooral voor de productie van sap, grotendeels was weggevallen. Die vraag is overigens nog steeds niet hersteld. Vooral door de horecasluiting zijn de huidige sapvoorraden nog royaal.

Het huidige aanbod rabarber komt van de buitenteelt. Die kwam dit jaar half april op gang, zo’n veertien dagen later dan normaal, en sloot mooi aan op achtereenvolgens de vervroegde teelten en op de tunnelteelten. Deze voorjaarsproductie kon tegen aanvaardbare prijzen worden afgezet, totdat de al genoemde groei-explosie.

Tijdelijk niet oogsten geen optie

Telers zouden de keus kunnen maken om vanwege de huidige prijsvorming tijdelijk geen rabarber te oogsten. Dat is echter geen optie. Nu niet oogsten, zorgt ervoor dat de huidige stengels verhouten en dat het gewas niet geprikkeld wordt nieuwe stengels aan te leggen. Dat betekent dat telers door de huidige, minder betaalde, periode heen moeten om over enkele weken ook aan de markt te zijn. Is de prijsvorming dan beter dan nu? Een ingewijde in teelt en handel vermoedt van wel. “Niet iedereen plukt nu door, dat gaat effect hebben. Geen zorg voor juli en augustus.”

Winkelschap

Jumbo doet, in ieder geval deze week, niet aan verse rabarber. AH wel, nu voor € 2,39 per bos. Het gewicht is niet duidelijk. Plus hanteert een kiloprijs, deze week is die € 4,49. Dat is duur in verhouding tot ketens als Vomar en Dirk (2,65 per kilo) en Dekamarkt (€ 3,32).

Prognose: prijsherstel.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin