Vollegrond

Achtergrond

Markt: Bloemkoolprijs opgeveerd

De Belgische veilingen liggen op 11 november stil vanwege Wapenstilstandsdag (WO I). Bloemkool bracht hier op 10 november gemiddeld € 1,30 per stuk op. De (uitbetaal)prijzen in Nederland vallen een stuk lager uit: € 0,85 tot € 1.

Het is niet alleen voor bloemkool dat de prijzen in België vaak (wat) hoger zijn dan in Nederland. En ja, het is ook wel eens omgekeerd. Dat lijkt hem toch in het verkoopsysteem te zitten, met een belangrijke rol voor de klok in België.

Rien Dieleman (Middelburg) levert aan veiling BelOrta. Hij denkt dat het huidige prijsniveau ook het resultaat is van de afnemende druk van Franse bloemkool. Begin november lag de aanvoer nog hoger, met lagere prijzen. Dieleman stelt voor zichzelf vast dat de zomerrassen bij hem in opvallend weinig groeidagen afrijpten (waaronder Klarina in slechts 70 dagen) waardoor zijn productie tijdelijk hoger uitviel. Dat was begin november. Nu komen de echte herfstrassen meer in beeld, met een mindere aanvoer tot gevolg.

Naar het einde toe

Dieleman verwacht niet dat het prijsniveau lang zo hoog blijft. “Zulke prijzen zullen de kooplust wel wat drukken.” Hij rekent er vooralsnog op zeker tot kerst aan de gang te blijven met snijden. Zeker als de kwaliteit zo blijft; wat we nu snijden is gewoon prachtig.”

De kwaliteit van in Noord-Holland gegroeide bloemkool is ook prima, wordt bevestigd, met stuksprijzen voor de zessen tussen de 80 cent en € 1. Voor bloemkool in de kleinere maten is er vraag vanuit Finland en Noorwegen. Deze kool gaat weg voor 80 cent per stuk. Syngenta-adviseur Niels Botman verwacht dat er in de West-Friese regio tot Sinterklaas geoogst gaat worden. “Dan is het voor veel telers wel klaar. Met de huidige prijzen sluit een verder matig seizoen toch nog netjes af.”

Winkelschap

Voor de consument maakt het voor de prijs niet uit bij welke supermarkt hij koop. De meeste retailers, inclusief PLUS, AH en Jumbo hanteren een stuksprijs van € 1,59. Dirk heeft zijn bloemkool tot en met aanstaande zaterdag in de actie voor 99 cent.
Op supermarktscanner.nl is nog te zien hoe de gemiddelde winkelprijs voor bloemkool zich dit jaar ontwikkelde in vergelijking met vorig jaar. Te zien is dat het product vorig jaar vanaf het begin van de corana-uitbraak (half maart) zonder uitzondering hoger geprijsd was dan in 2021. Dat ligt in lijn met de gemiddelde telersprijzen, die lagen vorig jaar gemiddeld genomen ook op een wat hoger niveau dan dit jaar.

Verwachting: minimaal handhaving van huidig prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.