Vollegrond

Achtergrond

Markt: Vraag naar bloemkool trekt aan

De daghandel voor bloemkool zit in de lift. Vorige week bleef de prijs voor de zessen hangen rond 50, 55 cent, zonder dat er veel handel was. Gisteren liep de prijs op tot 80 à 90 cent.

Deze week is er vraag vanuit heel Europa, merkt de handel op. Er wordt daarom ook verwacht dat de prijs nog wat verder kan oplopen. Een belangrijke reden is dat de oogst beperkt blijft. Dit is een gevolg van de hitte in augustus, waardoor de ontwikkeling van de bloem werd uitgesteld. De verwachting is dat dit effect nog even merkbaar merkbaar zal zijn, in de vorm van een kleinere aanvoer. Hoer lang dit uitstel doorwerkt, is lastig in te schatten. Sommige bronnen rekenen erop dat het aanbod nog zo’n tien dagen onder druk zal staan.

Prijzen bij The Greenery blijven achter

Tegenover de genoemde prijsvorming, blijven de genoteerde prijzen bij The Greenery (vooralsnog) achter. De Vlaamse veilingen BelOrta en REO weten de prijsvorming in de particulier handel beter te benaderen.

Bloemkool kost bij supermarktketen Dirk € 1,89, bij AH € 2,09. Hoogvliet, Jumbo, Plus en Vomar zitten in het midden: € 1,99. Jumbo en AH adverteren ook met wat ze aanduiden als ‘kleine’ bloemkool voor € 1,79 per stuk.

Verwachting: (iets) oplopende prijsvorming. Daarna volgt een inhaaleffect met een hoger aanbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.