Vollegrond

Achtergrond laatste update:24 jul 2020

Markt: Bloemkoolprijs levert iets in

De prijzen voor bloemkool staan deze week wat onder druk, maar er is geen enkele reden om daar drukte over te maken, is de algemene teneur.

Afgelopen maandag bracht bloemkool zo’n 70 cent per stuk op, dinsdag ging daar wat van af. Momenteel zit de prijs rond de 60 cent. Dat is niet in beton gegoten, volgens een insider zijn er vandaag ook wel partijen verhandeld voor 42 of voor 80 cent. “Er staat overal wel kool, maar als je ernaar vraagt hebben ze niets Dat kun je zo weleens hebben.”

Telers zijn optimistisch

De Belgische veilingen hadden maandag met een flinke aanvoer te verwerken, volgend op een vrije dag op dinsdag. Dat zou ook van invloed kunnen zijn op de markt. Nog een argument is de warmte van vier, vijf dagen geleden, met enig uitstel van de oogst tot gevolg. Erg marktbeïnvloedend is dat allemaal niet, en voor de komende tijd lijkt de markt voor bloemkool ook gunstig. “Ik heb niet het idee dat de prijs in de goot gaat”, reageert een teler.

Het argument dat bloemkool in vakantietijd niet het populairste product is, is dit jaar volgens hem ook niet aan de orde, gezien het beperkte aantal reizigers dat naar het buitenland reist. “Het is tot nu toe een goed seizoen, met af en toe wat regen wat maakt dat de teelt goed te doen is. Ik snij deze week wat meer dan vorige week, dat is volgende week weer over.” Dat sluit aan bij de algemene verwachting dat de aanvoer in week 31 en 32 weer zal afnemen.

In de supermarkten betalen klanten € 1,99 of € 2,09 voor een bloemkool, In vergelijking met een jaar gelden ligt de prijs zo’n 30 cent hoger.

Verwachting: licht aantrekkende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.