Vollegrond

Achtergrond

Markt: Veel bloemkool, geen verkoopacties

De prijsdaling die begin deze maand inzette voor bloemkool, zorgt voor huidige veilingprijzen van rond de 60 cent per stuk. In de particuliere handel ligt de prijs nog een fractie hoger. In de groenteschappen is de groente (nog steeds) duur.

‘Het seizoen voor vroege bloemkool verliep uitstekend, maar sinds begin vorige week is de prijs snel gezakt van een niveau van rond de euro voor de sortering X6 naar een niveau 20 tot 30 cent.’ Deze zin komt uit een marktupdate voor bloemkool van exact een jaar geleden. Deze week ligt de prijs nog een stuk hoger, maar de reden voor de prijsdruk was in beide jaren hetzelfde. De meeste bloemkooltelers zijn volle bak aan het snijden, in de hand gewerkt door welhaast ideaal weer, met voldoende vocht.

“Het groeit als de brandweer, er verongelukt niets”, vatte een teler de situatie op woensdagavond samen tijdens een teeltbijeenkomst in het Zuidwesten. Het was de eerste in deze regio in de nasleep van corona, en werd goed bezocht ondanks de drukte op de bedrijven.

Te duur

De dalende telersprijs is in het winkelschap nog niet te merken. De afgelopen weken betaalt de consument vanaf € 2,75 voor een bloemkool, en dat is deze week niet anders. Jumbo en AH hanteren een stuksprijs van € 2,99, Plus zit daar 10 eurocent onder. Geen enkele verkoopactie dus. Dekamarkt is de enige uitzondering, met € 1,49 voor een bloemkool in de maat X6.

Wakker worden

Winkelprijzen van rond de 3 euro waren de voorbije weken nog wel ‘te verkopen’, gezien het toen beperkte aanbod. Nu, met hoge producties, zou een lagere prijs beter zijn om de verkoop aan te jagen. Primair is prijsbepaling een zaak van de supermarkten zelf, maar niet uitsluitend. Want telers zien aankomen dat er grote aantallen kool aan zitten te komen. Dat is kennis waar de handel en retail op kunnen reageren, met economisch voordeel voor alle betrokken partijen. Dat die informatie niet doorkomt, of dat er niet mee gedaan wordt, is een gemiste kans.

Verwachting: prijsvorming onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.