Vollegrond

Achtergrond

Markt: Bloemkool profiteert van vraagmarkt

Met prijzen die voor maat 6 in een kist (ruim) boven € 2,50 per stuk liggen, doet bloemkool het nog steeds netjes. Het Europese aanbod blijft achter bij de vraag. Het zit er niet in dat dat op korte termijn verandert.

Gisteren kreeg BelOrta 60.000 bloemkolen te verhandelen. Dat is een flink volume, maar de prijs bleef op niveau met € 3,00 voor maat 6. Vorig week piekte de prijs zelfs een moment tot € 4,00. Blijkbaar hoeft er maar iets loos te zijn en de veilingklok schiet direct omhoog.

Dip in prijs

De huidige prijs verschilt aanzienlijk met die in week 16 en 17, in de tweede helft van april. In die periode zaten de supermarkten nog volop in de Spaanse en Franse aanvoer – waar de oogst ook gepaard ging met de nodige moeilijkheden vanwege corona. Alleen bij (dreigende) tekorten werd een beroep gedaan op de regionale aanvoer.

Wachten op aanvoer zomerbloemkool

Momenteel is er ook sprake van een vraagmarkt. Iedereen moet kopen in België, en – voor zover het aanbod strekt – in Nederland en in Duitsland. Het is te verwachten dat deze situatie nog wel anderhalf tot twee weken aanhoudt, totdat de aanvoer van zomerbloemkool (6 en 4 cm-potten) echt op stoom gaat komen. De verwachting is dus dat de prijs stabiel blijft.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.