Vollegrond

Achtergrond

Markt: Bloemkoolprijzen stabiliseren rond de euro

Na een flinke prijspiek begin april stabiliseren de bloemkoolprijzen zich voor de zessen op een niveau van rond of iets boven de euro. In de supermarkten domineert het Spaanse product.

Momenteel zit het aanbod aan bloemkool Europees gezien op een normaal niveau. Er is bloemkool uit Spanje, Frankrijk, België en Nederland op de markt.

In geen enkel land is er sprake van een groot aanbod, maar wel van een constant gemiddeld aanbod. De prijsvorming is met prijzen van rond de euro voor deze tijd van het jaar niet heel goed, maar zeker ook niet slecht.

Stress bij vroege bloemkool

De kwaliteit van de Nederlandse winterbloemkool is momenteel in ieder geval uitstekend.

Over de eerst geplante vroege bloemkool maken telers zich wel zorgen. Door het schrale droge weer ontstaat stress en hebben de planten de neiging tot bloemvorming over te gaan.

Er wordt volop beregend om de planten zo goed mogelijk aan de groei te houden. De vroegste nieuwe bloemkool zal naar verwachting rond 20 mei aan de oogst toe zijn.

Prijsvorming op veilingen

Bij The Greenery werd op 5 maart € 1,15 betaald voor de sortering X6. Tot 3 april was sprake van een stijgende lijn naar de piek van € 2,58. Daarna was de prijstrend weer dalende tot 79 cent op 16 april. Sindsdien blijft het prijsniveau stabiel rond de euro schommelen met prijzen tussen € 1,09 en 91 cent.

Na de flink piek begin april voor de winterbloemkool stabiliseert rond half april ook bij REO Veiling de prijsvorming voor de zessen. Op 15 april werd € 1,02 geklokt en op 20 april € 1,18 voor de sortering X6 FL. De prijs voor de sortering X6 FL+ varieert sterk, maar zit na de vrije val tot € 1,11 op 15 april weer in een licht stijgende lijn tot € 1,36 op 20 april.

Bij BelOrta daalde de prijs op 14 april naar 97 cent voor de sortering X6 FG en die prijs ging daarna stapje voor stapje weer omhoog tot € 1,35 op 17 april. Gisteren werd een lichte daling naar € 1,13 genoteerd.

Spaanse bloemkool

In Spanje is sprake van een redelijk aanbod en een hoge vraag. Volgens een insider wordt voor Spaanse bloemkool momenteel € 8,50 tot € 9 betaald voor een kist met zessen. Dat is dus iets hoger dan voor Nederlandse bloemkool momenteel betaald wordt.

De Spaanse contracten lopen voorlopig nog door en dat is ook te zien aan het aanbod aan bloemkool in de supermarkten, die komt hoofdzakelijk uit Spanje.

Bloemkool in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een Franse of Spaanse bloemkool € 2,89. Jumbo vraagt € 2,79 voor een Spaanse bloemkool. Ook bij de Plus kost een bloemkool € 2,79. Jan Linders rekent € 2,99 voor een Spaanse bloemkool.

Of registreer je om te kunnen reageren.