Vollegrond

Achtergrond

Markt: Bloemkoolprijs zit in een dip

Bloemkool in de daghandel bracht gisteren 40 cent op, voor vandaag wordt 50 tot 60 cent genoemd, bij The Greenery ligt de stuksprijs rond de 30 cent.

Het bloemkoolseizoen is ver ten einde: enkele telers hebben het nog druk met snijden maar voor de meesten is de druk wel van de ketel. De relatieve rust volgt na een laatste oogstpiek vanaf half oktober. Dat was (alweer) het gevolg van uitstel van de bloemaanleg van plantingen die bestemd waren voor oogsten in de tweede helft van september en het eerste deel van oktober. De kwaliteit van de kool is redelijk, dankzij het relatief droge, rustige weer.

Prijs in het winkelschap

Supermarkten AH en Jumbo vragen € 1,99 voor hun bloemkool, de biologische variant kost bij beide € 2,09. Plus, Vomar en Dirk hanteren een prijs van € 1,89.

De website supermarktscanner.nl vermeldt de prijsgeschiedenis in de winkelschappen voor allerlei groenten. Hier is te zien dat bloemkool in 2020 vanaf half maart consequent duurder is in vergelijking met 2019. Verder is te zien dat de golfbeweging in de winkelprijs in 2019 en 2020 min of meer vergelijkbaar is. Vorig jaar liep de winkelprijs voor bloemkool vanaf half november tot het einde van het jaar met 50 cent op tot bijna € 2.

De huidige lijn voor de prijsontwikkeling doortrekkend, mag verondersteld worden dat de handelsprijs voor bloemkool de komende weken weer zal oplopen.

Prognose: aflopend volume, oplopende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.