Doorgaan naar artikel

Nieuwe spuittechnieken in spruitkool zonder uitschieters

Op het oog maakt het niet zo gek veel uit of in spruitkool gespoten wordt met een conventionele spuit, een Hardi Twin Force met luchtondersteuning, met een Wingssprayer, het (verbeterde) Agrifac HTA-spuitsysteem, of met tweewaaier spleetdoppen (Syngenta 3D 110-05). Want in alle gevallen is de druppelafzetting min of meer vergelijkbaar, zo bleek op een door vollegrondsgroente.net georganiseerde velddemo met diverse spuittechnieken die begin deze week in de Hoekse Waard werd gehouden.

Gewasbeschermingsadviseur Jelle Westerlaken van Syngenta was tijdens zijn toelichting op de spuitresultaten in een verduisterde tent buitengewoon voorzichtig met het trekken van conclusies, want de bevindingen waren gebaseerd op een visuele beoordeling van een enkele plant per spuitmachine. Er was gespoten met onder UV-licht oplichtende fluorescerende vloeistof, per spuitmachine steeds met 250 liter en met 500 liter per hectare. De rijsnelheid was steeds 6 km per uur, en met in de praktijk gebruikelijke spuitdrukken.

In het algemeen zaten de meeste druppeltjes in de bovenste etages van de planten, en nam de bedekking dieper en lager in de planten snel af. Alleen de Hardi Twin leek in staat tot de afzetting van enige druppeltjes aan de achterkant van het blad.

De resultaten van bespuitingen (250 en 500 l/ha) met de Hardi Twin, Wingssprayer, HTA, met tweewaaierdoppen en met een standaardspuit werden zichtbaar gemaakt met UV-licht. Het betrof steeds 1 plant per bespuiting, dat geeft hoogstens een eerste indruk. - Foto's: Joost Stallen

De resultaten van bespuitingen (250 en 500 l/ha) met de Hardi Twin, Wingssprayer, HTA, met tweewaaierdoppen en met een standaardspuit werden zichtbaar gemaakt met UV-licht. Het betrof steeds 1 plant per bespuiting, dat geeft hoogstens een eerste indruk. – Foto’s: Joost Stallen

De voorzichtige eerste conclusies worden over enkele weken gevolgd door een nauwkeurigere beoordeling van de spuitresultaten. Daartoe worden per spuitmachine steeds grote aantallen planten onderzocht in een laboratorium van Syngenta in Engeland. De resultaten volgen over elke weken.

In het Verenigd Koninkrijk worden de spuitresultaten grondig onderzocht door van een groot aantal planten de depositie per bladetage en op de stam vast te stellen.

In het Verenigd Koninkrijk worden de spuitresultaten grondig onderzocht door van een groot aantal planten de depositie per bladetage en op de stam vast te stellen.

Praktijk zoekt antwoorden

Aanleiding voor de zeer goed bezochte bijeenkomst is de kennishonger onder telers over de haalbare prestaties met de verschillende spuittechnieken. Het verwaaien van spuitvloeistof wordt de kop ingedrukt door strenge eisen ten aanzien van driftreductie, maar dit mag niet ten koste gaan van de indringing en verdeling van de spuitvloeistof in het gewas. Wat dit laatste betreft vormt spruitkool een zeer ‘uitdagend’ gewas, met een royaal aantal bedreigingen vanwege ziekten en plagen, een kwetsbaar eindproduct, en een lastige doordringbare gesloten gewasopbouw met komvormig blad. Met welke spuittechniek sta je dan het beste gesteld, met de wetenschap dat aan nieuwe technieken bijna altijd een fiks prijskaartje hangt. Gemiddeld genomen betekent dat in vergelijking met een conventionele spuitmachine een meerprijs van zo’n € 1.000 extra per meter boombreedte.

Hardi Twin Force (Homburg Stiens)

De vloeistof en stuurbare luchtstroom komen samen op zo’n 10 centimeter onder de spuitdoppen.

De vloeistof en stuurbare luchtstroom komen samen op zo’n 10 centimeter onder de spuitdoppen.

Met 2 ventilatoren voor de luchtondersteuning. Werkbreedte tot 36 meter, een bredere boom gaat ten koste van de regelmaat van de luchtverdeling en is constructief bezwaarlijk, aldus Marijn van den Akker van importeur Homburg. De stuurbare luchtstroom (40 graden voorwaarts – 30 graden achterwaarts) en de vloeistof ‘ontmoeten’ elkaar op zo’n 10 centimeter onder de spuitdoppen. Geeft tot 99% driftreductie bij een gangbare boomhoogte. Met doppen Agrotop Airmix 110.03: indien zonder luchtondersteuning met werkdruk passend bij 75% driftreductie, dan met luchtondersteuning 99% driftreductie. Indien zonder luchtondersteuning met werkdruk passend bij 50% driftreductie, dan met luchtondersteuning 97,5% driftreductie.

Wingssprayer (Wingssprayer BV, Maarheeze)

Sets van 2 doppen (Teejet TTI .03 en .015) op onderlinge afstand van 25 centimeter. Wettelijk gezien moet de onderkant van de vleugel het gewas raken en licht opentrekken. Goedgekeurd voor 99% driftreductie. In het Verenigd Koninkrijk ligt een test met 52 meter boombreedte, aldus Harrie Hoeben van Wingssprayer BV.

  • Sets van 2 doppen op 25 centimeter onderlinge afstand.

    Sets van 2 doppen op 25 centimeter onderlinge afstand.

  • De onderkant van de plaat moet het gewas net raken.

    De onderkant van de plaat moet het gewas net raken.

Agrifac HTA (Agrifac Machinery, Steenwijk)

Spuitdoppen op 25 centimeter onderlinge afstand, boomhoogte 25 tot 30 centimeter boven de kale grond of het gewas. Advies-afgifte is 215 tot 220 liter per hectare. De verbeterde HTA-doppen liggen in driftreductietests. Agrifac rekent op certificering voor 97,5% driftreductie, uitslag wordt binnen enkele weken verwacht.

  • In een HTA-dop worden de vloeistof en lucht met elkaar gemengd.

    In een HTA-dop worden de vloeistof en lucht met elkaar gemengd.

  • In een HTA-dop worden de vloeistof en lucht met elkaar gemengd.

    In een HTA-dop worden de vloeistof en lucht met elkaar gemengd.

MagGrow (MagGrow Nederland, Amsterdam)

Magneten in de spuitleiding zorgen ervoor de dat de spuitvloeistof wordt geïoniseerd, waardoor de druppels aangetrokken zouden worden door het (negatief geladen) gewas. Hierdoor komen spuitdoppen in een bovenliggende driftreductieklasse terecht: een spuitdop die in een conventionele toepassing in een 75%-driftreductieklasse valt, komt met de MagGrow-techniek in de 90%-driftreductieklasse. De MagGrow, uitgerust met Agrotop Airmix 110.03-doppen, werd, tot teleurstelling van veel telers, aanvankelijk niet meegenomen in de tests op de velddemo. Als reden werd aangevoerd dat de trekker voor deze (aanbouw)spuit niet geschikt was vanwege de gewaslengte. De spuit kon wel rijdend langs de buitenste gewasrijen getoond worden. Op het oog leek de drift te verminderen bij inschakeling van de MagGrow-techniek. Na afloop is met enig kunst- en vliegwerk de machine alsnog getest. Volgens Yves Kummer van MagGrow draaien in Nederland 22 machines, in de akkerbouw en bollenteelt.

  • Spuitbeeld MagGrow zonder ionisatie.

    Spuitbeeld MagGrow zonder ionisatie.

  • Spuitbeeld MagGrow met ionisatie, op het oog lijkt het wat strakker.

    Spuitbeeld MagGrow met ionisatie, op het oog lijkt het wat strakker.

Syngenta 3D-dop

Syngenta ontwikkelde voor het VK de 3D90-doppen. Ze komen wellicht ook op de Nederlandse markt, aldus Syngenta-adviseur Jelle van Westerlaken. Op de demo in Westmaas werd gewerkt met een 110-05- en 110-03-uitvoering. Het zijn spleetdoppen met een spuithoek onder een hoek van 30 graden (naar voren of naar achteren). De doppen worden om en om naar voren en naar achteren aan de spuitboom bevestigd, zodat de druppels onder een hoek in het gewas worden gebracht. Volgens Syngenta komen de doppen in aanmerking voor 90% driftreductie. Dat wordt nu onderzocht, de Syngenta 3D-dop staat nog niet op de DRD-lijst.

De conventionele spuitmachine op de demo.

De conventionele spuitmachine op de demo.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin