Vollegrond

Achtergrond

Spruitkoolpluk in de startblokken

Groentenproductiebedrijf Van Oers United start dit jaar naar verwachting vanaf 22 juli met de spruitenpluk in Nederland, met de rassen Davlin, Davino en Abacus. Deze productie maakt deel uit van de jaarrond productie, met teelten in Marokko en in Frankrijk. Het voor een vroege oogst noodzakelijk toppen van de koolplanten gebeurt met een doordacht ontwikkelde tophamer.

Vorig jaar startte de Nederlandse pluk op 18 juli, en in 2017 op 15 juli, vertelt teeltbegeleider André Tange van Van Oers United. Deze productie volgt op de al afgeronde pluk in Marokko en sluit aan op de dan aflopende pluk in Frankrijk. De benodigde vroegheid in Nederland wordt gerealiseerd door gebruikmaking van onderbelichting (Davlin en Davino) en van in Spanje opgekweekte planten (Abacus). Deze rassen lagen na het planten tot eind mei onder vliesdoek.

Spruiten toppen met links en met rechts. - Foto’s: Peter Roek
Spruiten toppen met links en met rechts. - Foto’s: Peter Roek

‘Ideale tophamer’

De voor het toppen gebruikte hamers voldoen prima, aldus Tange. De schijf aan het boveneind van de hamer is van kunststof, met wat meer gewicht dan bijvoorbeeld een schijf van hout. Dat extra gewicht maakt dat het gereedschap ‘in balans’ in de hand ligt. De steel is dezelfde als van een gewone hamer, met een ovale vorm. Dit laatste voorkomt dat de steel (bij vermoeidheid) gaat draaien, waardoor de neiging zou ontstaan om harder in de steel te knijpen. Dit aspect draagt dus bij aan zoveel mogelijk arbeidscomfort.


  • De schijf aan het boveneind van de hamer is van kunststof, met wat meer gewicht dan bijvoorbeeld een schijf van hout.

    De schijf aan het boveneind van de hamer is van kunststof, met wat meer gewicht dan bijvoorbeeld een schijf van hout.

  • De spruiten van Van Oers United kunnen vanaf 22 juli worden geoogst.

    De spruiten van Van Oers United kunnen vanaf 22 juli worden geoogst.

Haaks voor optimaal raakvlak

Verder is de schijf verstelbaar ten opzichte van de steel. Bij een goede afstelling is er een haakse hoek tussen het vlak van de schijf en de verticale stand van de plant: dat geeft een optimaal raakvlak. Hoe de schijf ingesteld moet worden, hangt af van de gewaslengte en de lengte van de persoon in kwestie, licht bedrijfsleider Tange toe: “Vooral als je te maken hebt met gedrongen gewassen, bijvoorbeeld als vorig jaar, en lange personen, is die instelmogelijkheid echt een uitkomst. Je kunt de hamer zelfs zo aanpassen dat je ermee kunt stampen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.