Vollegrond

Achtergrond

Markt: spruiten al weken 45 tot 50 cent per kilo

Met 45 tot 50 cent per kilo zit er al weken achtereen weinig muziek in de prijs voor spruitkool. De A-sortering loopt wel wat vlotter dan de B-sortering.

Het verschil wordt dit jaar gemaakt aan de productiekant. Telers die met pijn en moeite een productie van 20 ton per hectare weten te halen omdat ze in de zomer weinig of niet konden beregenen, tegenover collega-telers met voldoende vocht in de zomer en ronduit fraaie producties nu. Telers aan de goede kant van de streep noemen productiegemiddelden van meer dan 25 ton per hectare, met uitschieters richting 35 ton.

Kwaliteit spruiten in de gaten houden

De markt moet die productie wel kunnen opnemen. Het lijkt erop dat daar nu de bottleneck zit. “Het is daarom belangrijk dat we de kwaliteit goed in de gaten blijven houden”, benadrukt een teler. Daarbij noemt hij problemen als smetterigheid en Botrytis, veroorzaakt door afstervend blad dat in het gewas blijft hangen.

De komende periode kan zich nog gunstig ontwikkelen. Voor de langere termijn wordt vorst verwacht, die mogelijk ook nog eens wat langer aanhoudt.

Flinke prijsverschillen spruiten in supermarkten

In het winkelschap valt op dat de prijzen voor spruiten stevig uiteenlopen, en – niet nieuw – fiks hoger liggen dan de telersprijzen. Plus noteert voor A/B-sortering € 2,66 per kilo en voor D € 2,36. Jumbo noteert voor A/B € 1,85 per kilo en voor D € 3,05. Albert Heijn vraagt voor A-sortering € 2,44 per kilo en voor D € 3,06.

Prognose: kans op prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.