Vollegrond

Achtergrond

Markt: broccoli gaat gebukt onder zomerflauwte

Broccoli brengt zo’n 80 cent per kilo op, maar dan moet er wel handel zijn. Want daar ontbreekt het wel aan, geven diverse telers aan. Peter Appelman in Stompetoren: lui stabiel, zo kun je de markt nu wel karakteriseren.

“Telers met eigen leverprogramma’s komen nog wel van hun product af, maar zonder vaste afzet heb je een probleem”, aldus broccoliteler Appelman. “Als je dan stelt dat het huidige prijsniveau zo’n 80 cent is, dan baseer je dat op een beperkt aantal transacties. Dat is al weken achtereen het geval.”

Opleving prijs uitgebleven

Enkele weken geleden leek het er even op dat door een dreigend tekort en acties bij supermarkten de prijs zou optrekken naar € 1, maar dat is uitgebleven.

Martijn Verschuren in het Brabantse Raamsdonk is het eens met zijn collega Appelman. Een lagere prijs heeft volgens hem geen zin, omdat er vanwege warmte en vakantie niet meer handel ontstaat.

Teelttechnisch gezien is het nog wel te behappen, constateert de noord-Hollander Appelman. Wat de neerslagcijfers betreft is het in de noordelijke regio’s nauwelijks beter dan in het zuiden, maar wel zijn de temperaturen er iets gematigder. Dat maakt het net even wat minder lastig.

Minder productie en meer kosten

Volgens Verschuren ligt zijn productie zeker 10% lager dan andere jaren. Met die wetenschap noemt hij het prijsniveau eigenlijk onder de maat. “80 cent is normaal kostprijs. Nu zit je met minder productie en aanzienlijk meer teeltkosten. Ik denk dat we alleen al voor de beregening € 1.000 per hectare kwijt zijn. Dat is meer dan 10 cent per kilo, dat komt je tekort.”

Appelman over de verwachtingen in komende periode: “ik zie nog niet direct een tekort, ook niet in het buitenland. Maar ik hoop er wel op.”

Prognose: markt is lui stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.