Vollegrond

Achtergrond

Markt: Spruitkoolprijs al weken ‘gewoontjes’

Met vrije prijzen van rond 50 cent voor B-spruiten en rond 46 cent (en hier en daar lager) voor A-spruiten, is de prijsvorming heel gewoontjes. De genoemde prijzen zijn voor het allerbeste product, voor de normale kwaliteit ligt de prijs nog enkele centen lager. Dit niveau tekent zich al weken af, en is tegenvallend gezien de verwachtingen in de zomer.

“Spruiten genoeg”, reageert een teler, de producteis is hoog, dat is het hele verhaal.” De achilleshiel zit hem in de tripsaantasting. Dat vraagt grondig sorteerwerk en dan nog schiet er weleens een spuit doorheen met schade onder de buitenste blaadjes.

Tegenover de matige verdienste per kilo, staan bij veel telers hoge teeltkosten. Aan die teeltkosten valt niets meer te veranderen, het moet dus komen van de prijsvorming. Gaat die nog aantrekken? Een belrondje met die vraag levert een behoudend verwachtingspatroon op, dat erop neerkomt dat de prijsvorming voorlopig op een vergelijkbaar niveau blijft voortkabbelen.

Verder wordt gesignaleerd dat de producties per bedrijf flink uiteenlopen. Dat is elk jaar wel het geval, maar dit jaar lijkt dit nog meer aan de orde. Het zou weleens het verschil kunnen maken tussen een bedrijfseconomisch gezien behoorlijk en een zeer matig spruitenseizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.