Vollegrond

Achtergrond

Vrije bloemkool blijft goed betaald

Met stuksprijzen van ruim boven de euro wordt bloemkool in de vrije handel niet zo extreem goed betaald als een maand geleden, maar is nog steeds prima. Veel bloemkool gaat naar het buitenland en in eigen land zorgen acties en matig zomerweer voor een vlot doorgaande afzet.

Hoewel in de Nederland het aanvoervolume voor de klok minimaal is, geeft die informatie wel enig houvast over hoe de markt ervoor staat. The Greenery en Veiling ZON komen deze week uit op gemiddelde stuksprijzen van 1,30 euro. De Belgische REO-veilingen en BelOrta lopen daarmee in de pas, tot anderhalve euro voor de zessen vandaag op veiling REO. Daarbij past de kanttekening dat in België amper bloemkool tegen vooraf gemaakte prijsafspraken weg gaat, en in Nederland juist het overgrote deel van de productie op basis van week- actie- en jaarafspraken wordt verkocht. Insiders noemen daarvoor momenteel prijzen in de richting van 50 tot 60 cent. Voor midden in de zomer misschien niet eens zo verkeerd, maar wel dunnetjes in vergelijking met wat in de vrije handel wordt gegeven.

Buitenlandse vraag

De huidige prijssituatie is onmogelijk alleen te verklaren uit de aanvoer- en kwaliteitdip die de teelt in Limburg en in België opliep als gevolg van de neerslag. Waarschijnlijk wel van invloed is de vraag voor Nederlandse en Belgische bloemkool vanuit omringende landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland. Daar is blijkbaar een substantieel deel van de productie geraakt door de natte omstandigheden.

Op de Duitse groothandelsmarkten zette bloemkool in de maat zes in week 32 (vorige week) een middenprijs weg van 1,71 euro op de groothandelsmarkten in Frankfurt en München (München: 1,92 euro, Frankfurt: 1,33 euro).

Vooruitzicht

Een jaar geleden in dezelfde week lag de prijs bij onze oosterburen op 98 cent, en jaar trok de prijsvorming vanaf half juli (met prijzen van á 50 – 60 cent) op tot een vergelijkbare prijsvorming op 20 augustus, om daarna weer snel terug te vallen naar prijzen van 40, 50 cent. Die beweging lijkt deze keer niet aan de orde: de huidige prijsvorming is onderdeel van een trend, gekenmerkt door een aanbod dat de vraag amper of niet kan bijhouden.

Er zijn geen tekenen dat die spanning tussen vraag en aanbod op korte termijn verandert. Bovendien lopen de vakanties op hun einde, ook dat is gunstig voor 'alledaagse' groenten als bloemkool. De marktvooruitzichten voor (vrij verhandelbare) bloemkool blijft dan ook gunstig. Een woordvoerder van een Belgische veiling: "Mits de prijzen niet te gek oplopen, anderhalve euro voor bloemkool is nog betaalbaar voor de consument."

 

Verwachting: gunstig

Of registreer je om te kunnen reageren.