Vollegrond

Achtergrond laatste update:15 okt 2015

Rassendagen bladgewassen

Bladgewassen op de rassendagen 2015.

Nunhems

In aanvulling op Thimble is er bij Mini Romana sla Nun 6535. De krop is 1 à 2 centimeter langer dan van Thimble en het ras komt iets later op gewicht door de wat tragere vulling. Beide rassen naast elkaar zorgt voor een ideale spreidingsmogelijkheid binnen een oogstperiode van zo'n 7 dagen. De kropsluiting is goed en er valt snel een blad te pellen zonder andere bladeren mee te pellen. Het ras is snel te oogsten en te verpakken.

Volans en Antalya zijn twee nieuwkomers bij spinazie. Beide rassen hebben Pfs: 1-15 (wolf). Het blad is rond en iets gecupt, dat zorgt voor een mooie vulling van de verpakkingszakken. Ze zijn geschikt voor zaaien in de overgangsperioden tussen vroeg en zomer en zomer en herfst.

Rijk Zwaan

Rijk Zwaan introduceert een eigenschap in haar slarassen die er voor zorgt dat de bladeren na versnijden minder snel verkleuren door oxidatie. Die eigenschap heeft de naam KNOX gekregen. KNOX biedt een verbeterde houdbaarheid van ongeveer twee dagen. Volgens Bauke van Lenteren speelt het bedrijf hiermee direct in op een van de grootste wensen van snijderijen. Het is namelijk niet altijd meer nodig om voorgesneden sla zuurstofarm te verpakken. Dat betekent lagere kosten en meer mogelijkheden bij mixen. De verlengde houdbaarheid zorgt bij retailers voor een betere voorraadpositie, minder afval. Rijk Zwaan verwacht dat KNOX kan leiden tot een hogere aankoopfrequentie en daarmee grotere consumptie van sla.

Er is ruim tien jaar gewerkt aan de ontwikkeling van KNOX. Nadat de eigenschap in een ras in een kas werd aangetroffen, werd in diverse laboratorium- en praktijkproeven de eigenschap bevestigd. Daarna is de eigenschap zo snel mogelijk ingekruist in diverse sla-types. Ongeveer tien rassen in verschillende slatypes beschikken nu over de eigenschap. Van Lenteren verwacht dat het assortiment rassen met KNOX de komende jaren snel zal uitbreiden.

Seminis

Actina is een medium type Romaanse sla met Bl: 16-28 en 30-32, Nr:0 en Fol:1. Door de open krop is het ras weinig gevoelig voor rand. Het ras snijdt gemakkelijk en is goed gevuld. Bij babyleaf is er een scala aan rassen met onder andere de groene Ironita met glad blad op een lange steel en Crispita met op rucola gelijkend blad dat knapperig is. De lange steel van Ironita (Bl: 16-28 en 30-32, Nr:0, IR LMV:1) maakt snijden op verschillende hoogtes mogelijk, het ras haalt een hoge productie. De veldhoudbaarheid van Crispita (Bl: 16-32, IR LMV:1) is 3 à 4 dagen langer dan van babyleaf met zacht blad. Beide rassen zijn jaarrond te telen in kas en vollegrond.

Vitalis

Bij kropsla is Anandra een ras dat jaarrond geteeld kan worden. Anandra vormt een royale krop, fris groen van kleur. Geschikt voor het voorjaar door zijn vlotte groei en geschikt in de zomer om zijn geringe gevoeligheid voor schotvorming. De krop vult wat langzaam, waardoor de veldhoudbaarheid goed is. Een belangrijke vernieuwing voor kleinere biologische telers, stelt Vrensen. Ze kunnen binnen hun oogstschema een paar dagen schuiven met het ras. Anandra heeft Bl: 16-32 en Nr:0.

Terug naar onverzicht

Joost Stallen en Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.