Vollegrond

Achtergrond

Zeer matig spruitenseizoen dooft uit

De prijs voor spruiten staat onder druk. Op het eerste gezicht is een vergoeding van de A's van rond 45 cent per kilo en voor de B's van 55 cent niet eens zo verkeerd.

Maar dat beeld wordt wat anders als bedacht wordt dat er aan de leesband knap veel spruiten uitvallen en er vaak wat meer personeel voor ingezet moet worden. "In principe kom je nu niet veel verder dan in de herfst, met een prijsvorming die toen onder de kostprijs bleef, aldus een teler. Om nu positief te draaien zouden de prijzen moeten doorlopen tot 60, 70 cent, maar dat gaan de retailers niet meer geven. De komende veertien dagen loopt de teelt ver af. Gaat het nog echt winteren en sneeuwen, dan kan ik me nog voorstellen dat de prijs nog gaat aantrekken, anders niet."

Opvallend dit jaar is dat de vraag naar spruiten deze winter wat langer in de benen is gebleven dan andere jaren, signaleert een handelaar. Sommige supermarkten, die normaal begin februari al afscheid nemen van de wintergroente, houden de winkelschappen dit jaar wat langer vol met spruiten. Dat hangt samen met de stroeve aanvoer van groenten uit Spanje, aldus deze insider, als gevolg van het koude weer aldaar in december.

Of registreer je om te kunnen reageren.