Vollegrond

Achtergrond laatste update:26 okt 2015

Rustige herfst goed voor bloemkool

De telers van bloemkool beleven een mooie herfst, met heel behoorlijke prijzen vanaf medio augustus. Alleen in september zakte de prijs weg, maar wist zich snel te herstellen.

Deze maand ligt het gemiddelde prijsniveau op zo'n 80 cent voor de zessen: vorige week ging de prijs even door de €1 euro, in de helft van deze week zit de prijs op zo'n 65 tot 70 cent. Mogelijk dat zich deze week de invloed van de herfstvakantie laat gelden, wat maakt dat de vraag van supermarkten wat lager is dan in de afgelopen weken. Het aantal acties staat deze week ook op een laag pitje.

Goede buitenlandse vraag

Gunstig is ook dat er een goede buitenlandse vraag is naar Nederlandse bloemkool. Volgens een insider hangt dat nog steeds samen met de droogte gedurende de zomer, vooral in Oost-Europa uitmondend in de ontregeling van veel teeltplannen. Het wordt in die regio's nu ook snel kouder.

Kouder dan gemiddeld

De meeste telers in Nederland zijn 'bij' met hun productieschema, schat teler Theo Vlaar in Andijk in op grond van een recente inventarisatie met enkele collega's. Hij vermoedt dat de grotere bedrijven nog zo'n 10 procent van hun areaal moeten oogsten. Daar is nog acht weken tijd voor, mits het weer meewerkt. Tot op heden zit het met laatste wel goed, met rustig weer. "Deze oktober is zelfs kouder dan gemiddeld", weet hij. Hoe anders was de situatie een jaar geleden, met een omslag naar bar slechte prijzen vanaf week 38. Evenals dit jaar was het toen in augustus erg nat, maar vloog de temperatuur in september omhoog. Het gros van de telers was in november klaar met oogsten, of was al gestopt omdat oogsten meer kostte dan het product opbracht.

Export

Als het weer geen rare wendingen laat zien, mag verwacht worden dat de huidige stemming voor bloemkool overeind blijft tot eind november. Uiteindelijk medebepalend is hoe lang de export zich handhaaft.

Prognose: prijsniveau blijft op niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.