Home

Nieuws

Energieprijzen stijgen naar ongekende hoogten

Een bizarre week op de energiemarkten. Daggas gaat boven € 2 per kuub en energieleveranciers bieden al dagen geen prijzen aan.

Vanwege de snelle prijsbewegingen biedt AgroEnergy geen in- en verkoopprijzen voor elektriciteit en gas aan. Op de gasmarkt handelt het aprilcontract nu rond € 1,06 per kuub en inkoop voor levering in 2023 staat op bijna 65 cent.

Dat de gasprijs nog weer veel langer hoog zal blijven dan al werd gevreesd is door de oorlog in Oekraïne nu welhaast een zekerheid. De politieke druk op bedrijven om minder handel te drijven met Rusland en dan met name Russische staatsbedrijven, neemt toe.

Verscheidene importeurs hebben verdere aankopen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland stopgezet. Deze terughoudendheid wakkert de zorgen over de energietekorten nog verder aan. Aan de andere kant heeft Algerije al aangeboden meer lng naar de EU te leveren.

Importcapaciteit uitbreiden

Gasunie zet intussen extra stappen om de leveringszekerheid van gas in Nederland en Europa veilig te stellen. De beheerder van de energie-infrastructuur in Nederland en Duitsland wil dit jaar nog de importcapaciteit voor lng in Nederland uitbreiden. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Verder gaat het concreet om de aanleg van een nieuwe opslagterminal voor lng en duurzame energie in Duitsland. Dit alles is bedoeld om de afhankelijkheid van de import van gas uit Rusland af te bouwen.

Gasunie bevriest ook alle non-operationele relaties en contacten met Russische bedrijven als Gazprom. Verder schort Han Fennema, topman van Gasunie, zijn werkzaamheden in het aandeelhouderscomité van gaspijpleiding Nord Stream op, niet te verwarren met de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2. Gasunie heeft een belang van 9% in die al operationele pijplijn.

Olieprijs blijft hoog

Ook de olieprijs blijft voorlopig op een hoog niveau. Brent noteert sinds de Russische inval $ 100 per vat. Daaropvolgend is de dieselprijs, genoteerd door LTO Ledenvoordeel bij een levering vanaf 4.000 liter, inmiddels op weg naar € 1,40 per liter.

Opec+ weigert grote productieverhoging

De grote olieproducerende landen van oliekartel Opec en bondgenoten als Rusland, gooien de oliekraan bij hun aankomende maandelijkse vergadering waarschijnlijk niet extra open om de oplopende olieprijzen in toom te houden. Dat zeggen analisten in aanloop naar de bijeenkomst van de Opec+ op woensdag 2 maart.

De landen van de Opec+ weigeren al maanden om met een grote productieverhoging te komen, ondanks dat de vraag naar olie door het aantrekken van de wereldeconomie flink is toegenomen. Het opvoeren van de productie gebeurt heel voorzichtig. Over elke beperkte productieverhoging wordt uitgebreid vergaderd. Alleen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, en misschien Koeweit, kunnen op korte termijn de productie extra verhogen, stelt Tamas Varga van PVM Energy. Maar of ze dat willen, is een tweede.

Of registreer je om te kunnen reageren.