Home

Nieuws

SMK wil verlies op PlanetProof plantaardig inlopen

Stichting Milieukeur (SMK) wil via nieuwe afspraken met telers en certificerende instellingen verlies op PlanetProof plantaardig wegwerken.

Dat blijkt uit het jaarverslag van SMK. In 2021 wil de stichting de financiële reserves aanvullen. Na verliesgevende jaren is dat de doelstelling voor 2021. Op basis van de prognose voor 2021 zal het resultaat stijgen naar € 140.000 positief. Afgelopen jaar was het netto exploitatieverlies voor SMK € 113.000. In 2019 was dat verlies € 200.000.

Zeer voordelige groepsregeling

Het totaalverlies over 2020 van SMK doet zich met name voor bij het programma On the way to PlanetProof plantaardige producten. SMK voert ook programma’s uit voor bijvoorbeeld melkveehouderij en nonfood-producten.

De inkomsten uit plantaardige certificering bleven achter door het toegenomen gebruik van ‘zeer voordelige groepsregelingen’, schrijft SMK. De kosten van dit plantaardige programma bedroegen in 2020 circa € 844.000 en waren vergelijkbaar met 2019. Het verlies op dit programma bedroeg in 2020 circa € 210.000. SMK verwachtte in 2020 al hogere inkomsten uit certificering.

Maatregelen

Een verbetering van het resultaat van SMK moet volgen uit een nieuwe overeenkomst met GroentenFruit Huis. Dat voorziet in vaste inkomsten. Verder is met de certificerende instellingen voor dit programma afgesproken dat de inkomsten van afdrachten nu in het lopende jaar worden geïnd, en door SMK als omzet kunnen worden geboekt. Daarnaast wil SMK de overheid laten bijdragen aan met name de onderzoeksuitgaven, gezien de relatie van veel programma’s met overheidsbeleid.

Na daling van het aantal aanvragen GroenLabel Kas bezuinigde SMK al op de uitgaven voor dat programma.

Of registreer je om te kunnen reageren.