Home

Nieuws

Inflatie niet aangejaagd door voedsel

Gas en elektriciteit jagen de inflatie omhoog, maar voedsel wordt nauwelijks duurder. Groente werd maar ietsje duurder en fruit is het hele jaar al goedkoper dan in 2020.

Ondanks de sterkste inflatie in bijna twintig jaar en hogere grondstofprijzen voor voedingsproducenten zijn voedingsmiddelen voor de consument nog niet of nauwelijks duurder. Dat blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.

De inflatie steeg in oktober naar 3,4%. De geldontwaarding lag daarmee op het hoogste niveau sinds april 2002. Net als toen zijn gas en elektriciteit nu ook de belangrijke veroorzakers van een toenemende inflatie.

Prijzen voeding

Voeding speelt op dit moment nauwelijks een rol in de inflatie. In oktober lagen de consumentenprijzen van voedingsmiddelen gemiddeld slechts 0,2% hoger dan een jaar geleden. Dat is des te opvallender nadat eerder deze week bekend werd gemaakt dat voedingsmiddelenfabrikanten hun verkoopprijzen in het afgelopen jaar met 9,2% hebben verhoogd.

Vers fruit was de afgelopen maand 3,3% goedkoper dan in oktober 2020. Ten opzichte van september 2021 is de consumentenprijs voor vers fruit in Nederland ongeveer een half procentje omhoog gegaan.

Verse groente werd vorige maand ten opzichte van september 2,5% duurder, maar ten opzichte van 2020 is de consument in Nederlandse winkels al het hele groenteseizoen sinds dit voorjaar beduidend minder kwijt dan in 2020. Ten opzichte van 2015, dat door CBS als peiljaar wordt gebruikt, is groente dit jaar gemiddeld 1 à 2% duurder. Op die langere termijn zijn de winkelprijzen voor fruit wel wat harder gestegen, met nu zo’n 15%.

Of registreer je om te kunnen reageren.