Home

Nieuws

Nederlandse telers Tesco in 2023 aan milieukeurmerk

De Britse supermarktketen Tesco kiest voor milieukeurmerk LEAF, een systeem dat niet helemaal vergelijkbaar is met PlanetProof.

Tesco rolt de komende jaren de inkoopeis uit voor LEAF Marque (Linking Environment And Farming), een keurmerk gericht op milieu en klimaatverandering. Dat zal 14.000 telers raken, is de verwachting. Eind 2022 moeten Britse telers gecertificeerd zijn en in 2023 begint de uitrol naar de rest van de wereld, wat voltooid moet zijn in 2025.

Geen ruimte PlanetProof

Stichting Mileukeur, dat On the Way to PlanetProof beheert, laat weten met Tesco contact te hebben gehad over PlanetProof. Dat leidde niet tot een opening om ook On the Way to PlanetProof als inkoopeis toe te laten. Stichting Milieukeur (SMK) erkent mogelijkheden om toch aan te haken bij de mileueisen van Tesco.

Nederlandse telers Tesco in 2023 aan milieukeurmerk

LEAF heeft overlap met On the Way to PlanetProof, waar Nederlandse telers zich aan verbonden hebben. De focus van LEAF ligt meer op biodiversiteit en landschapszaken, stelt SMK. Een vergelijking van beide keurmerken door platform Standards Map laat zien dat PlanetProof meer criteria opgenomen heeft. Waar er 125 criteria zijn voor milieu en klimaatverandering bij PlanetProof, zijn dat er 96 bij LEAF.

Vergelijken lastig

Over de zwaarte van de criteria meldt het platform niets. Ook is het Nederlandse keurmerk gebaseerd op punten, wat de vergelijking extra lastig maakt.

Voor Tesco moet de stap helpen om de doelstelling te halen de milieudruk van haar voedingsverkopen te halveren. Voor LEAF is het besluit van Tesco een zeer belangrijke stap.

Of registreer je om te kunnen reageren.