Home

Nieuws laatste update:11 okt 2021

InsectSense wint topsector Innovation Prize

De bijen van InsectSense die plantenziekten ruiken en warmtebatterij Thermeleon zijn bij Topsector T&U in de prijzen gevallen.

Op het Nationaal Tuinbouwcongres in Baarn vond donderdag 7 oktober de uitreiking van de derde Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) Innovation Prize. De jury riep InsectSense uit als winnaar. Thermeleon ging er met de publieksprijs vandoor. Beide winnaars zijn erin geslaagd om een innovatie te ontwikkelen die aantoonbaar bijdraagt aan het realiseren van een duurzame tuinbouw.

Grenoverschrijdende innovaties

In deze editie draaide het vooral om innovaties uit andere sectoren (crossborder), die voor de Nederlandse tuinbouw kunnen worden ingezet. Juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector T&U was onder de indruk van de inzendingen. “De Nederlandse tuinbouw heeft een flink aantal uitdagingen voor de toekomst om de stap te maken naar klimaatneutrale productie. De innovaties die we hierbij nodig hebben, komen niet alleen voort uit het ‘traditionele’ innovatie ecosysteem van de tuinbouw. Baanbrekende innovaties komen juist ook uit andere sectoren. Dat blijkt ook wel uit de inzendingen: er hebben zich maar liefst 27 (inter)nationale kandidaten aangemeld van binnen en buiten de sector, waarvan de top 10 mocht pitchen voor een twaalfkoppige jury.”

Detectie plantenziekten met bijen

De jury over de winnaar: “InsectSense zet het ongelooflijke reukvermogen van echte bijen in voor vroege detectie van plantenziekten. Deze methode is snel, nauwkeurig, kosteneffectief en niet-invasief en kan helpen om aanzienlijke economische verliezen in de land- en tuinbouwsector te voorkomen. Dit is zo baanbrekend en duurzaam dat wij de doorontwikkeling hiervan graag ondersteunen. Op deze manier maken we gebruik van de kracht van de natuur om optimaal en duurzaam te kunnen telen: the help of nature to improve nature.”

InsectSense ontving een kennisvoucher ter waarde van € 25.000 om samen met Wageningen University & Research, professoren en studenten de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. De winnaar ontving ook een wildcard van Startlife Accelerate en krijgt een jaar lang persoonlijke begeleiding van een innovatiemakelaar van Topsector T&U.

Publieksprijs voor warmtebatterij

Start-up Thermeleon kreeg met een recordaantal van 596 stemmen de publieksprijs. Deze start-up maakt kassen energiezuiniger door de overtollige warmte strategisch te hergebruiken tijdens de dag-en-nachtcyclus, waardoor de CO2-uitstoot en de kosten voor telers worden verminderd. Thermeleon heeft een geldprijs van € 1.500 gewonnen en een HortiTech Startup Membership van zes maanden met toegang tot netwerk, kennis en faciliteiten van innovatieplatform HortiHeroes en World Horti Center.

De beide winnaars ontvingen de prijs uit handen van Marije Beens, directeur-generaal Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.