Home

Nieuws

Hoge kortetermijnprijs gas lijkt te dalen

De torenhoge kortetermijnprijs voor aardgas buigt iets naar beneden. Op de langere termijn is de lijn tamelijk stabiel.

De gasprijs gaat stapje voor stapje omlaag. Maar nu gas kopen om in het eerste kwartaal van 2022 de kas mee te verwarmen, dat is nog steeds veel te duur. Wie met dat dure gas in een wkk warmte maakt en de stroom vervolgens duur kan verkopen aan het net, verzacht die pijn van dure warmte. Door de eveneens hoge elektriciteitsprijs staat die achterdeur voor wkk-bezitters nog altijd op een kier.

Prijs langere termijn vrij stabiel

Hoe interessant is het ondertussen om gas vast te leggen voor komende jaren? De grafiek toont voor die langere termijn een opmerkelijk vlak verloop. Dat geldt niet alleen voor de getoonde maanden. Ook als we verder terugkijken zijn die termijnbedragen welhaast een toonbeeld van stabiliteit. Zeker als je het vergelijkt met de explosie die de prijzen voor daggas voor het eerstvolgende kwartaal heeft laten zien.

Wie een jaar geleden, op 2 november 2020, gas wilde kopen voor het eerste kwartaal van 2021, betaalde 13,6 cent. Op diezelfde dag kostte gas voor over vier jaar 14,1 cent. Die eerste prijs is met een factor 6 gestegen, die tweede prijs met een factor 0,5.

Prognose: vrij stabiele gasprijs

Bekijk alle energieprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.