Home

Nieuws

Frankrijk gaat plastic om groente en fruit verbieden

Frankrijk gaat plastic verpakkingen om groente en fruit verbieden. Vanaf 1 januari 2022 geldt dat verbod voor dertig producten. In 2026 moet de maatregel algemeen van kracht zijn.

Begin volgend jaar mogen wat groente betreft onder meer prei, courgettes, paprika’s, komkommers, tomaten, uien en wortelgroenten niet meer in plastic zijn verpakt.

Bij fruit gaat het om onder meer om appelen, peren, sinaasappelen en mandarijnen, kiwi’s, citroenen, pruimen en mango’s. Ook gaat het verbod dan in voor aardappelen. Al in voorraad liggende partijen mogen tot eind juni nog wel in de verkoop worden gebracht.

Wet op voedselafval

Het verbod op plastic verpakkingen was al aangekondigd in een wet op voedselafval en circulaire economie van vorig jaar februari. “Vanaf 1 januari is het niet meer mogelijk om verse, niet-bewerkte groente en fruit in plastic verpakkingen te verkopen. Het verbod wordt vervolgens fasegewijs ingevoerd voor de meest kwetsbare producten. Alle betrokken partijen, economische spelers en publieksorganisaties zijn uitgebreid geraadpleegd. Voor 30 juni 2026 moeten alternatieve oplossingen gevonden zijn voor groente en fruit die een groot risico lopen om te bederven bij het los verkopen, zoals perziken en nootvruchten”, aldus de ministeries voor landbouw, economie en milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.