Home

Nieuws

Bedrijven zetten stappen met duurzame verpakkingen

Om sectordoelstellingen te halen, investeren bedrijven dit seizoen in duurzame verpakkingen. Dat doen ze in stappen.

De groente- en fruitsector wil de hoeveelheid gebruikt verpakkingsmateriaal verminderen met 25% in 2025. Dan moeten alle verpakkingen recyclebaar zijn. Alle bedrijven moeten daarin stappen zetten, geholpen door het brancheplan van GroentenFruit Huis.

Bij RedStar komen dunne schaaltjes in de plaats van dikwandige plastic emmertjes. - Foto:RedStar
Bij RedStar komen dunne schaaltjes in de plaats van dikwandige plastic emmertjes. - Foto:RedStar

Zo investeerde RedStar afgelopen najaar in een uitbreiding van zijn duurzame verpakkingslijn. Dunne schaaltjes komen in de plaats van dikwandige plastic emmertjes. De winst is 40% minder plastic. Voor de plastic schalen met het zogenoemde topseal-folie maakt het bedrijf gebruik van 100% gerecycled en recyclebaar plastic. Daartoe wordt het bedrijf ook gedwongen door klantenwensen. Directeur Henri Lambriex: “In de supermarkt maakt de klant vaker een bewuste keuze voor milieuvriendelijke verpakkingen. Met onze tomaten in de winkelwagen helpen we ze daarbij.”

Zwart en composteerbaar plastic in de ban

Ook handelsbedrijf Best Fresh Group zet dit jaar nieuwe stappen in zijn meerjarentraject duurzame verpakkingen. Producten worden in 2021 niet meer in zwart plastic verpakt. Dit wordt niet herkend bij afvalverwerking en daarom niet gerecycled maar verbrand. De handelsgroep bespaart 70 ton zwart plastic per jaar.

Opvallend is dat Best Fresh Group ervoor kiest afscheid te nemen van composteerbaar plastic. Die stroom kan niet industrieel gecomposteerd of gerecycled worden in de plastic stroom. Ook deze stroom werd dus verbrand. Het traject van Best Fresh Group naar duurzame verpakkingen is een meerjarentraject, conform de branchedoelstellingen. Zo moet in 2025 op alle verpakkingen een recyclelogo komen. Eerst wordt een groot deel van de verpakkingen nog verbeterd. Voor de top-20 verpakkingen is het verbeterpotentieel in kaart gebracht en wordt gefaseerd uitgevoerd.

Plastic vervangen

Vaak gaan initiatieven verder dan recyclebaar plastic en wordt plastic vervangen. Albert Heijn presenteerde recent een appelzak die voor 85% gemaakt is uit suikerriet en volledig recyclebaar is met het plastic. De nieuwe verpakking moet wel een verbetering zijn. “De verpakking heeft in veel gevallen ook een functie voor bijvoorbeeld de houdbaarheid of transport: appels en peren zijn kwetsbaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.