Doorgaan naar artikel

Onduidelijkheid op AGF-afdeling over meerprijs plastic verpakkingen

meerprijs groente- en fruitverpakkingen premium

Snoeptomaatjes in snackbekers. Foto: Greenco

Zaterdag krijgen klanten in de supermarkt een heffing op een aantal groente- en fruitverpakkingen. Niemand weet hoe hoog en wat met het geld gebeurt.

Door toedoen van GroentenFruit Huis is het grootste deel van de AGF-afdeling vrij gebleven van de belasting op weggooiverpakking. De meerprijs moet zwerfafval verminderen, dus raakt het alleen verpakking van product dat onderweg opgegeten kan worden. Dat zijn bijvoorbeeld snackbekers voor minigroenten, bakjes voor groente-en fruitsalades en maaltijdsalades. Aardbeien zijn vrijgesteld. Daarvan is niet te verwachten dat één klant 400 gram onderweg opeet en de verpakking weggooit.

Discussie bij kassa

Toch weet nog niemand precies wat er staat te gebeuren zaterdag, laat staan de consument. Die krijgt zaterdag een bonnetje bij de kassa met extra bedragen voor de heffing. De overheid gaf een richtprijs uit van € 0,50 voor een maaltijdsalade en € 0,05 voor een portieverpakking voor snackgroente of fruit. Of dat discussies gaat opleveren aan de kassa is afwachten. Het is allereerst afwachten welk bedrag supermarkten gaan heffen. Een voorstel van de koepel van supermarkten om daarvoor een vast bedrag af te spreken, werd door Autoriteit Consument & Markt afgewezen.

Geld naar leveranciers?

Ook de besteding van de gelden is een blackbox. De supermarkten (of benzinestations of horecazaken) moeten de gelden steken in vermindering van zwerfvuil door verduurzaming van verpakking. Die verantwoordelijkheid ligt bij hen. Controle op besteding van deze gelden is echter niet afgesproken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. GroentenFruit Huis weet ook niet of leveranciers die gelden ontvangen voor duurzamere verpakkingen. De koepel kreeg daarvoor nog geen signalen van leden, maar gaat dat wel monitoren de komende maanden. Zelf was GroentenFruit Huis voorstander van een collectief fonds gevuld met de heffingen, waarvan dan de duurzame verpakkingen betaald werden.

Btw-discussie

Eén effect is wel zeker. Een deel van het AGF-schap wordt duurder door een soort belasting, terwijl de btw-discussie juist het omgekeerde probeerde te bewerkstelligen. Een goedkoper assortiment gezonde voeding op de AGF-afdeling.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin