Home

Nieuws

Veilig op 1-week tegen dodelijke ongevallen

Net over de helft van 2020 zijn al zeven dodelijke slachtoffers te betreuren in het werk in agrarisch en groen. Dat onveranderd hoge aantal benadrukt volgens de agrarische gezondheidsdienst Stigas het belang van meer veiligheidsbewustzijn op de werkplek.

Vooral het werken met machines en zware voertuigen levert in de land- en tuinbouw meer risico op een ernstig of zelfs dodelijk bedrijfsongeval op dan in de meeste andere sectoren in het bedrijfsleven. Vorig jaar stond de agrarische sector op nummer 3 als het gaat om ernstige ongelukken op het werk.

Van 14 tot en met 18 september organiseert het platform Zero Accidents voor de tweede keer de Veilig op 1-week. Dit jaar is in de week speciaal aandacht voor het veilig werken met machines. 57% van de dodelijke ongelukken gebeurde de afgelopen tien jaar op of in de buurt van een machine. In totaal ging het om 82 dodelijke ongelukken, gemiddeld acht per jaar. Bij de zeven dodelijke slachtoffers dit jaar ging het drie keer om een ongeluk met een (rijdende) machine.

Verhelpen van storingen

De meeste ongelukken gebeuren tijdens het bedienen en het schoonmaken van machines en het verhelpen van storingen en verstoppingen. Ernstige ongelukken gebeuren meestal met trekkers, heftrucks, rooimachines, graafmachines, verreikers en shovels. Vaak bleek de afscherming van bewegende delen onvoldoende, de noodstop of de beveiliging tegen ongewenst opstarten ontbrak of de machine was in algeheel slechte conditie. In de meeste gevallen wordt iemand geplet, overreden of raakt bekneld. Bij niet-dodelijke ongelukken verliezen mensen vaak een arm of been.

Bewustwording en ‘gewoon doen’

“Veilig werken met machines begint met bewustwording”, zegt tuinder Wim van den Boomen, namens LTO Nederland werkgeversvoorzitter van Stigas. “Alert zijn op hoe vaak je ‘even snel’ iets net niet helemaal veilig doet. Elk ongeluk is een te veel. Vergeet het leed dat het met zich meebrengt niet.”

“Als ook maar iets met een machine aan de hand is, ga je er niet mee werken”, stelt Jeroen Brandenburg, namens FNV werknemersvoorzitter van Stigas. “Daar kan en mag geen discussie meer over zijn. Check daarom voordat het werk begint altijd eerst de veiligheid van de machines. Om ondernemers en medewerkers hierbij te helpen, hebben we posters gemaakt. Zo ingewikkeld is het niet. Het is een kwestie van gewoon doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.