Home

Nieuws

Voedselbox van Rode Kruis voor kwetsbare groepen

Met geld dat eerder dit jaar door Serious Request is opgehaald, heeft het Rode Kruis inmiddels meer dan 10.000 voedselboxen uitgedeeld aan door corona extra kwetsbaar geraakte groepen.

Dondermiddag 25 juni kregen arbeidsmigranten op een vakantiepark in Zeewolde voedselpakketten uitgereikt. De uitdeling van de verspakketten met groente, fruit, aardappelen, brood en eieren was een samenwerking van het Rode Kruis en vakbond FNV.

Medewerkers van het Rode Kruis en rechts Bart Plaatje van FNV klaar voor het rondbrengen van de boxen bij arbeidsmigranten in Zeewolde. - Foto: Ton Kastermans
Medewerkers van het Rode Kruis en rechts Bart Plaatje van FNV klaar voor het rondbrengen van de boxen bij arbeidsmigranten in Zeewolde. - Foto: Ton Kastermans

“Er wonen daar zo’n 1.200 arbeidsmigranten van vier of vijf uitzendbureaus”, zegt Bart Plaatje van FNV. “Ze werken in grote distributiecentra, in de metaal en de pluimveehouderij. Er is door corona echter nog niet genoeg werk voor een volle werkweek en hun huur loopt wel door.”

Overschotten naar kwetsbare groepen

De verse groente, fruit en aardappelen in de pakketten kwamen aanvankelijk van boeren en tuinders die door de coronacrisis met overschotten te maken kregen. De export stokte en de vraag vanuit de horeca viel stil. Het mes van deze actie sneed dus aan twee kanten. De telers kregen toch nog een, wat woordvoerster Sandra van Houten van het Rode Kruis noemt, reële prijs voor wat ze voor de pakketten leverden. En mensen die door corona ineens onder het minimum doken, maar nog niet direct bij de voedselbank terecht konden, zijn met zo’n pakket even uit de brand.

‘Nu gewoon extra keten’

Voor het vinden van telers die wilden en ook nu nog willen leveren, kwam het Rode Kruis in contact met Joris Lohman van Food Hub en Taskforce Korte Keten. Sinds de export weer helemaal op gang is en nu de horeca ook weer op gang begint te komen, is van overschotten geen sprake meer, erkent Lohman. “Het is nu gewoon een extra keten waar telers hun product in kwijt kunnen.”

Korte keten door corona vervijfvoudigd

In die keten zijn behalve de telers ook streekproductenplatform Local2Local en de Makro actief voor het bijeen brengen van de producten en het verpakken ervan. “Het kan uit zolang de financiering vanuit het Rode Kruis en het via Serious Request bijeengebracht geld strekt”, aldus Lohman. Deze korte keten is maar eentje uit een veel groter reservoir. De coronacrisis heeft voor een enorme groei gezorgd van lokale en directe verkoop van versproducten. Voorzitter Drees Peter van den Bosch van de taskforce sprak zelfs van een vervijfvoudiging toen hij half juni namens de Taskforce Korte Keten een inventarisatie aanbood aan landbouwminister Carola Schouten.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.