Home

Nieuws

Kortere betaaltermijn retail verlegt druk inkoop

Grote bedrijven moeten facturen aan mkb-bedrijven sneller betalen. Kortere betaaltermijnen kunnen leiden tot een scherpere inkoop op prijs.

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, werkt samen met Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming, aan een wetswijziging om de betalingstermijn van facturen te verkorten. Vorig jaar was al aangekondigd dat de termijn van zestig dagen naar dertig dagen zou gaan als bedrijven er niet zelf in zouden slagen de gemiddelde betalingstermijn omlaag te brengen. Uit een evaluatie blijkt dat de termijn niet is gedaald. De betalingstermijn blijft gemiddeld 41 dagen. Door de coronacrisis hebben enkele grote bedrijven de termijn zelfs verlengd. Die situatie noemt Keijzer onwenselijk.

Neveneffecten kortere betaaltermijn

Uit de Kamerbrief van Keijzer blijkt dat de staatssecretaris rekening houdt met effecten van de kortere betaaltermijn. Zo wijkt Nederland hiermee verder af van het EU-beleid, waardoor inkopen in het buitenland aantrekkelijker wordt.

Ook houdt het ministerie er rekening mee dat grote ondernemingen meer druk zullen leggen op lagere prijzen bij inkoop en dat er minder onderhandelingsruimte zal ontstaan over leveringsvoorwaarden. De maatregel zet grote bedrijven financieel onder druk en levert een concurrentienadeel op ten opzichte van buitenlandse concurrenten.

Nederlandse afzetorganisaties werken daarnaast met factoring, een financiële dienst waarbij financiële bedrijven een deel van het debiteurenbeheer overnemen. Lange betaaltermijnen worden zo teruggebracht. Die financiële dienst kost vaak meer dan 3% van de omzet. De maatregel leidt mogelijk tot lagere kosten voor factoring.

MKB-Nederland tevreden over wetswijziging

MKB-Nederland is tevreden dat de plannen nu definitief in een wet worden omgezet. “Dit is goed voor de liquiditeitspositie van kleinere ondernemers én komt tegemoet aan hun doorgaans zwakkere onderhandelingspositie”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van de belangenorganisatie tegen persbureau ANP. “Als mkb-ondernemer zit je in een afhankelijkheidsrelatie. Het is vaak slikken of stikken. Je hebt geen poot om op te staan, en een incassobureau op je grootste klant afsturen doe je niet zo snel.” Vonhof brengt bovendien in herinnering dat het mkb hier al langer voor strijdt.

Het wetsvoorstel van Keijzer en Dekker wordt dit najaar ter consultatie voorgelegd. Daarna moet het nog door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer worden goedgekeurd voordat de wet van kracht wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.