Doorgaan naar artikel

ACM: Nieuw onderzoek kijkt niet naar marges maar duurzaamheid

Toezichthouder ACM plant nieuw ketenonderzoek. Dat zal na drie jaar niet meer naar marges kijken in vers, maar naar verwaarding van duurzaamheid.

Autoriteit Consument en Markt (ACM) stemt met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsekwaliteit (LNV) af hoe ketenonderzoek verder voortgezet wordt. De afgelopen drie jaar was LNV via ACM opdrachtgever voor de Agro-Nutri Monitor, een marge-onderzoek dat inzicht moest geven in de marges in verschillende ketens.

De focus kwam daarbij meer op biologische producten te liggen. Uit de monitor bleek onder meer dat supermarkten hun verliezen op biologische agf verkleinden afgelopen jaren. In 2021 keek ACM ook naar hoe prijschokken doorgegeven werden, maar conclusies waren over één jaar en niet robuust genoeg.

Consistent beeld uit Agro-Nutri Monitor

Voor het vervolg van ketenonderzoek wordt niet meer op marges gericht. Van te voren was al duidelijk dat de Agro-Nutri Monitor drie jaar zou duren. De prijsstijgingen in de winkels veranderen dat plan niet. “De conclusie was de laatste keer dat uit de monitor een consistent beeld naar voren kwam. Het vervolg zal daarom geen zelfde prijsonderzoek zijn. We stemmen op dit moment de onderzoeksvragen af”, laat een woordvoerder van ACM weten.

De discussie over hoge prijzen en marges wordt wel steeds gevoerd. Vooral de biologische sector vindt dat supermarkten hun prijs voor biologische producten moeten verlagen. Biohuis riep supermarkten op dat te doen door hun marges op biologisch te verlagen. Juist uit die Agro-Nutri Monitor bleek afgelopen jaren dat de marges op biologische producten lager zijn bij supermarkten. Dat heeft te met lage omzetsnelheid.

Lees ook: Comité bekritiseert supermarkten om marges bioconserven

Afzet duurzaam product verbeteren

Het nieuwe onderzoek moet vooral ingaan op hoe de afzetmarkt voor duurzame goederen kan verbeteren, bijvoorbeeld door het stimuleren van de vraag, certificering of gerichte exportmogelijkheden, laat ACM weten. “De sector blijft onze belangstelling houden. Het ministerie wil nader onderzoek doem om tot een transitie te komen. Als daar een opdracht uitrolt, betrekken we wetenschappelijke bureaus daarbij.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin