Home

Nieuws

Belgen komen bijna 20.00 seizoenswerkers tekort

Omdat Belgische politiediensten seizoenwerkers vaak de grens niet overlieten, is in België een tekort van 15.000 tot 20.000 seizoenwerkers ontstaan.

Theoretisch mochten seizoenswerkers, die vaak uit Oost-Europa komen, volgens Europese regels wel de Belgische grens over, maar door misverstanden werden ze vaak door de politie teruggestuurd, stelt de Belgische Boerenbond vast. Inmiddels hebben de politiediensten van het ministerie van Binnenlandse Zaken de instructie gekregen om buitenlandse seizoensarbeiders wel toe te laten als zij een werkgeversverklaring kunnen overleggen. “Een dergelijke verplaatsing wordt beschouwd als een essentiële verplaatsing”, zegt minister Pieter de Crem.

Tekort inlopen

Door het scheppen van duidelijkheid hoopt de Belgische Boerenbond dat het tekort van 15.000 tot 20.000 seizoenwerkers geleidelijk opgelost gaat worden. De maanden mei en juni zijn drukke maanden in de Belgische land- en tuinbouw. Volgens de Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits hebben zich inmiddels al meer dan 1.000 mensen aangemeld via de VDAB-website om te helpen bij de oogst in Vlaanderen. Onder hen waren 620 werkzoekenden.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.