Home

Nieuws laatste update:15 apr 2020

Kamer wil scherp toezicht op situatie arbeidsmigrant

Partijen in de Tweede Kamer vragen om maatregelen om de veiligheid van arbeidsmigranten te waarborgen in de coronacrisis.

GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, SP en PvdA vragen het kabinet om de inspectie indien mogelijk in te zetten om ervoor te zorgen dat de RIVM-richtlijnen genoeg worden nageleefd op de werkvloer.

Krappe onderkomens en gezamenlijk naar het werk

Werknemers worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, maar voor veel arbeidsmigranten is dat niet mogelijk omdat zij fysiek werk verrichten. Bovendien verblijven ze vaak in krappe onderkomens en gaan ze gezamenlijk in busjes naar hun werk.

De afgelopen weken verschenen berichten in de media dat arbeidsmigranten soms moeten doorwerken als ze zich ziek voelen. Vakbonden vrezen nieuwe besmettingshaarden. Daarom vragen veel partijen in de Kamer aandacht voor deze groep.

Arbeidsmigranten extra kwetsbaar

Ook het kabinet ziet dat arbeidsmigranten in deze situatie extra kwetsbaar zijn en wil waar mogelijk handhaven als werkgevers zich niet aan de richtlijnen houden. Het kabinet werkt ook samen met bonden, werkgevers, gemeenten en ambassades om ‘de problemen die nu ontstaan zo goed mogelijk aan te pakken’, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. “Juist nu is het van belang dat de werk- en de leefomstandigheden van deze vaak kwetsbare groep in de gaten wordt gehouden”, zegt de bewindsman.

Lees ook: Stigas verzamelt best practices coronamaatregelen

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.