Home

Nieuws

Duitse telers: ‘Run op vluchten seizoenswerkers verwacht’

Deze week gaat in Duitsland een platform online waarop telers hun gewenste aantal seizoenswerkers moeten melden voor vluchten naar Duitsland. Het heeft allemaal te maken met de coronacrisis.

In april en in mei mogen er per maand maximaal 40.000 seizoensarbeiders per vliegtuig Duitsland in. Eerder werd gerept van 100.000 vacatures, nu wordt een getal van 300.000 genoemd. Op de website ’saisonarbeit2020.bauernverband.de’ kunnen Duitse telers zich vanaf begin deze week aanmelden. Er wordt een run op boekingen verwacht.

Gegevens en bewijsstukken

De website zal informatie bevatten over de benodigde gegevens en bewijsstukken die nodig zijn bij de aanvraag. Onduidelijk is aan welke eisen de aanmeldingen moeten voldoen en hoe de selectie zal gaan plaatsvinden, gezien het feit dat er veel meer aanmeldingen verwacht worden dan het maximale aantal van 40.000 vliegtuigstoelen per maand.

Via de website zullen ook de toegewezen aanvragen met bedrijfsnaam, werknemersnaam en vluchtnummer gecommuniceerd worden.

Gezamenlijk initiatief

De website is een gezamenlijk initiatief van het Deutsche Bauernverband (DBV), het Gesamtverband der Land- und Forstwirtschaftlichen Arbeitgeberverbände (GLFA), de Bundesausschuss Obst und Gemüse (BOG), de Bundesvereinigung der Erzeugerorganisationen Obst und Gemüse (BVEO), het Deutsche Raiffeisenverband (DRV) en het Zentralverband Gartenbau (ZVG).

Grenzen Duitsland wegens corona toch dicht?

De Duitse minister van binnenlandse zaken Seehofer heeft vandaag gesprekken over een mogelijke sluiting voor seizoensarbeiders van de Poolse-Duitse, de Duits-Nederlandse en de Duits-Belgische grens. Tot op heden konden Poolse seizoensarbeiders met een werkgeversverklaring via Duitsland naar Nederland reizen, maar mogelijk komt daar op zeer korte termijn toch een einde aan.

Handel in groenten en fruit

De organisatie van groente- en fruithandelaren DFHV dringt er bij de regering op aan om de Nederlandse en Belgische grenzen voor producten als verse groenten en fruit in ieder geval open te houden om de Duitse voedselvoorziening niet in gevaar te brengen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.